Ardei copt cu smantana
Ingrediente: un kg ardei gras sau capia, 500 ml smantana, sare, piper dupa gust, ulei.
Mod de preparare: Ardeii se coc, se curata de pielite, codite si seminte si se desfac in fasii. Se prajesc de ulei, se scurg si apoi se fierb 10 minute in smantana. Se potrivesc de sare si piper si se servesc cu marar sau patrunjel verde tocat marunt.
Gogosi cu cascaval
Ingrediente: un pahar de lapte, 80 g unt, 160 g faina, 125 g cascaval, 3 oua.
Mod de preparare: Se pune laptele cu untul la fiert. Cand dau in clocot se adauga dintr-o data toata faina si se amesteca cu o lingura de lemn pana ce aluatul se desprinde de pe ea. Se ia de pe foc. Cand s-a racorit se incorporeaza cascavalul ras si unul cate unul ouale. Cu o lingurita se pun intr-o tava neunsa movilite mici, la distanta unele de altele. Se coc in cuptorul incalzit din timp la foc iute. Se servesc presarate cu cascaval sau branza rasa.
Felii de mere prajite
Ingrediente: 600 g mere, 80 ml ulei, 4 oua, 7 tablete zaharina, coaja rasa de lamaie.
Preparare: Se freaca bine galbenusurile, se adauga coaja rasa de lamaie, zaharina dizolvata in 1/2 lingurita de apa fierbinte si albusurile batute spuma. Merele se curata de coaja, se scobesc cu o lingurita casutele de samburi, apoi se taie felii rotunde mai grosute. Se trece fiecare felie de mar prin compozitia de ou, apoi se prajesc in ulei incins, pe ambele parti. Cantitatea de mere se scade din ratia zilnica de fructe, la diabetici.
(reteta trimisa de Chelu Victoria, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354, ap. 20, sc. A, etaj 4, Alexandria, jud. Teleorman)