Cartofi noi cu branza la cuptor
Ingrediente: 4 cartofi mijlocii, o lingura branza rasa, 1 lingurita orez, sare dupa gust, marar verde tocat marunt, o lingura unt.
Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja, se curata, se taie felii. Se pun in vasul uns cu unt. Se toarna deasupra restul de unt, se presara branza rasa, se da la cuptor 5-10 minute. Se presara deasupra marar verde tocat marunt. Reteta este indicata bolnavilor de stomac.
Cartofi noi copti, cu unt
Ingrediente: 4 cartofi potriviti, 50 g unt, sare si verdeata dupa gust.
Mod de preparare: Se spala cartofii, se pun intr-o tava la cuptor. Cand sunt bine copti, li se scoate continutul intr-o farfurie, se amesteca cu untul si sarea. Se presara cu verdeata tocata marunt.
Castraveti cu iaurt
Ingrediente: 3-4 castraveti tineri proaspeti, 200 g iaurt, 20 ml ulei, 3 catei de usturoi, marar verde, frunze de menta, sare.
Mod de preparare: Castravetii, bine spalati, se taie cubulete, se presara cu sare si dupa 15 minute se preseaza in mana pentru a elimina apa. Se asaza in salatiera, se toarna iaurtul deasupra amestecat cu ulei si usturoi zdrobit. Se presara cu marar si frunze de menta tocate fin. Se servesc ca antreu.
Crema de caise
Ingrediente: 1 kg caise, 150 g zahar, 250 g frisca.
Mod de preparare: Se oparesc caisele, se curata de pielite si se dau prin sita. Se adauga zaharul si se amesteca bine pana se obtine un piureu, care se amesteca apoi cu frisca. Se pune in cupe si se dau la frigider. Se servesc cu piscoturi sau biscuiti, dupa dorinta.
Dulceata de cirese amare
Ingrediente: 4 pahare cirese fara samburi, 1 kg zahar, 1 lamaie, 3 plicuri zahar vanilat.
Mod de preparare: Se spala ciresele si se scot samburii. Intr-o cratita se pune zaharul, se amesteca cu ciresele si se lasa pana dimineata, cand se pune la fiert, la foc mic, pana se topeste zaharul, se adauga vanilia si se lasa la foc iute. Se adauga zeama de lamaie, se ia spuma. Cand siropul incepe sa faca perle, e gata. Compozitia se pune calda in borcane si cand se racesc se leaga cu celofan.
(retete trimise de Victoria Chelu, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354, ap. 20, sc. A, Alexandria, jud. Teleorman)