Ingrediente: 500 g branza dulce de vaca, doua linguri de bicarbonat, doua galbenusuri, sare, piper, chimen. Optional: carnaciori, sunca.
Mod de preparare: Branza dulce se amesteca cu doua linguri de bicarbonat. Se da la rece pana a doua zi, cand se pune intr-un vas emailat la foc, amestecand cu doua galbenusuri, sare si condimente. Se amesteca incontinuu pana se ingroasa ca o budinca. Cand are acest aspect, se toarna pe un platou de portelan (neaparat) si se da la rece, dar nu in frigider. Cand s-a racit, se poate taia felii subtiri precum cele de cascaval. Cand se toarna pe platou, formand doua straturi, intre ele se pot aseza felioare subtiri de carnaciori si/sau sunca.
(Reteta a fost trimisa de Netty Drache, Piata Garii, bl. A, sc. F, ap. 2, Arad)
Sufleu de fasole
Ingrediente: 200 g fasole boabe, 50 g unt, doua linguri rase cu faina, o ceasca lapte, 3 linguri svaiter ras, 3 oua, sare.
Mod de preparare: Se fierbe fasolea, se scurge bine (este mai bine sa fie fiarta cu o zi inainte) si se pune intr-o forma unsa din abundenta cu unt. Separat, se prepara un sos alb din unt, faina si lapte, care se lasa sa se ingroase bine. Cand sosul se desprinde de pe marginea cratitei, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga svaiterul si galbenusurile pe rand, amestecand totul bine. Se potriveste apoi de sare si se adauga albusurile batute spuma. Compozitia se toarna peste fasole, se presara svaiter ras si se pune in cuptor, la foc potrivit, aproximativ 30 minute. Se serveste imediat.
(Reteta a fost trimisa de Chereji Clara, Viseu de Sus, jud. Maramures)