Ingrediente: carne de miel 500 g, telina 100 g, lamaie 50 g, morcovi 100 g, sare, patrunjel 50 g, ceapa 100 g, ceapa verde 2 legaturi, ulei 50 g, bors 1 litru, patrunjel verde 1 legatura, leustean 1 legatura.
Preparare: Carnea se curata, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare. Se ia spuma, apoi se pun zarzavatul taiat feliute si ceapa tocata. Ceapa verde se caleste si se adauga la borsul care se fierbe separat. Se adauga si borsul in oala in care a fiert carnea. Se potriveste de sare si se adauga verdeata tocata marunt.
Cozonac cu nuca sau mac
Ingrediente: Aluatul: 800 g faina, 100 g margarina, 50 g ulei, 150 g zahar, 40 g drojdie, 500 ml. lapte, 4 galbenusuri, o lingura gris, o lingurita rasa de sare;
Umplutura de nuca: 500 g nuca macinata, 150 g apa, 250 g zahar, 100 g rom. Umplutura de mac: 500 g mac macinat, 250 g zahar, 200 g apa, o lingurita coaja de lamaie rasa
Mod de preparare: Se pun drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr-un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se amesteca foarte bine cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, grisul si la sfarsit se adauga laptele caldut amestecand tot timpul sa nu se faca cocoloase. Se framanta si se bate pana apar bule de aer. Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte sa creasca.
Prepararea umpluturii de nuca: Se pun la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se lasa putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca aceea de nuca cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa.
Prepararea cozonacului: Aluatul crescut se imparte in doua. O jumatate se intinde cu mana de marimea formei, peste ea se intinde umplutura de nuca, se ruleaza si cu grija se pune in forma bine unsa.
La fel se procedeaza cu cealalta jumatate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu galbenus de ou, se mai lasa sa creasca in tipsie cca. 10 min., se pun apoi in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180 – 200 grade cca. 45-60 min. Se scot cand sunt rumeni. Se scot calzi din forma si se pudreaza cu zahar cand sunt reci.
Friptura
Ingrediente: o pulpa miel, 2 linguri unt, 4 catei de usturoi, 1/4 ceasca de ulei de masline, rosmarin, piper, sare, o ceasca vin rosu sec.
Preparare: Se topeste untul, care se toarna peste usturoiul tocat. Se aduga uleiul, sare, o lingurita de rosmarin pisat si piper. Se pune pulpa intr-o tava si se inteapa, apoi se pun bucatile de usturoi in crestaturi si se unge cu zeama. Se mai pune si o jumatate de ceasca de apa, dupa care se da la cuptor. Se unge periodic cu sosul din tava. Cand este aproape gata, dupa circa o ora, se toarna o cana de vin rosu sec si se mai lasa la rumenit o jumatate de ora.
Pasca
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac, 500 g branza de vaci, 125 g unt, 150 g smantana, 4 oua, vanilie, stafide, coaja de lamaie, 1 lingura faina, zahar, sare.
Preparare: Se amesteca ingredientele. Se unge o tava cu unt topit si se tapeteaza cu pesmet. Se asaza compozitia de mai sus in tava un strat de 1 cm. Din aluat se fac suluri rasucite si se lasa sa creasca separat. Cand a mai crescut aluatul se pune o cununa impletita pe marginea tavii, iar la mijloc se pune umplutura. Un galbenus se amesteca cu zahar si se unge branza si cununa. Se da tava la cuptor pana se coace si se rumeneste bine.
Drob
Ingrediente: 1 kg de maruntaie de miel, un prapur, 150 g ceapa verde, 4-5 oua, 100 g faina, 150 g grasime, 6 oua fierte, patrunjel, marar, piper, sare
Mod de preparare: Maruntaiele se pun la fiert cu sare, apoi se taie marunt. Ceapa si usturoiul, tocate, se calesc. Se adauga maruntaiele, sarea si piperul. Se lasa sa se raceasca putin, se adauga ouale, patrunjelul si mararul. Prapurul, care a fost tinut in apa rece, se taie bucati si se intinde in tavi de chec. Se pune un strat de compozitie, se afunda ouale fierte intregi si se acopera cu un nou strat de compozitie. Se acopera cu prapur si se da la cuptor, la foc mic.
Stufat de miel cu ceapa verde si usturoi
Ingrediente: 1 kg carne de miel, 30 de fire ceapa verde, 30 fire usturoi verde, 1 lingura faina, 2 linguri bulion, 2 linguri otet, 2 linguri grasime, verdeata, sare
Preparare: Se curata ceapa si usturoiul verde. Se fac colacei sau se taie in bucati, se fierb si se adauga peste carnea care a fost inabusita in grasime. Se umple cu zeama in care au fiert ceapa si usturoiul si se lasa sa mai fiarba. La sfarsit, se adauga bulionul sau rosiile, faina desfacuta in apa rece si se acreste dupa gust cu otet. Cine doreste poate pune si un varf de cutit de zahar.