De Ștefan Pană,

Revizia a fost anunţată public pe 12 martie, cu începere de a doua zi. Erau deja 59 de cazuri de COVID-19 în România atunci şi devenea clar că şi ţara noastră va fi afectată de virus.

Între 13 martie şi 30 aprilie, rafinăria este oprită pentru revizie. Este un proces care are loc cam o dată la doi ani. Mii de muncitori şi specialişti vin din toate colţurile ţării pentru această lucrare de foarte mare amploare.

Un soi de „furtună perfectă” pentru împrăştierea unui virus atât de contagios precum SARS-CoV-2, spun oamenii.

„Într-o instalaţie sunt câteva sute de oameni, lucrează cot la cot. Ajunge unul singur, ştiţi… Oamenilor le este frică”, spune un angajat.

Reprezentanţii rafinăriei susțin că au fost luate măsuri pentru a respecta reglementările actuale şi pentru a-i ţine pe muncitori în siguranţă. Oamenii cu care a vorbit Libertatea însă spun că sunt momente în care sute de persoane lucrează una lângă alta şi e doar o problemă de timp până la apariţia unui focar.

Măsuri minime de protecţie

Angajaţii acuză că s-au luat măsuri minime de protecţie, având în vedere că pe platformă lucrează în această perioadă mii de oameni. Ei spun că au aflat că virusul rezistă zile întregi pe suprafeţe şi cred că riscul de a se infecta este acum foarte mare.

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă
Recomandări

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă

 

„Temerea oamenilor e că dacă apare vreun caz, acolo fiind totul la un loc, intrând în contact zilnic, e inevitabil. Dacă apare un caz, două, peste câteva zile sunt sute, dacă nu chiar mii. E un du-te vino!”, spune un angajat.

Potrivit acestuia, sunt mii de oameni care lucrează în acest moment la revizie. Reprezentanţii Rompetrol nu au vrut să comenteze cifrele şi nu au răspuns solicitării ziarului de a transmite public câte persoane sunt pe platformă.

Riscul este ca un focar apărut în cadrul reviziei să blocheze întreaga activitate şi repunerea în funcţiune a rafinăriei.

„E o revizie foarte mare. Nu ştiu cum vor gestiona dacă vor apărea cazuri. O să fie câteva mii de persoane în carantină”, spune un angajat.

Riscul de contaminare e cu atât mai mare cu cât mulţi muncitori sunt cazaţi în pensiuni şi hoteluri. Lucrătorii aduşi din ţară şi din afară sunt angajaţi de subcontractori. Acele firme le asigură cazarea în timpul cât lucrează la revizie.

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe
Recomandări

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe

 

„Firmele care i-au adus se ocupă de tot. Ele le-au asigurat cazarea. La pensiuni, hoteluri. Fiecare pe unde a găsit, în funcţie de buget”, spune un angajat.

Cei care lucrează pentru firme cu buget redus trebuie să se întoarcă acasă în weekend, ca să-şi ia haine proaspete şi mâncare, pentru că nu au cazare permanentă.

Rompetrol evită întrebările

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România şi importanţa ei strategică este uriaşă. Întrebarea este dacă această revizie, cu mii de muncitori, puteai fi amânată, pe fondul pandemiei de SARS-CoV-2.

Reprezentanţii Rompetrol dau de înţeles că nu şi spun că revizia este „o măsură absolut necesară și obligatorie pentru continuarea în condiții de maximă siguranță a activităților de producție, dar și pentru protejarea angajaților, a comunităților din zonă și a mediului”.

Medicii de la Suceava, indignați că ”suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”. Ce spune generalul
Recomandări

Medicii de la Suceava, indignați că ”suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”. Ce spune generalul

 

Operarea în siguranță a rafinăriei Petromidia este o necesitate majoră, compania Rompetrol Rafinare fiind considerată un operator strategic în sectorul energetic.

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice a Grupului KMG Internaţional

Potrivit reprezentanţilor rafinăriei, lucrările de reparație și întreținere se desfășoară pe o suprafață întinsă, de circa 200 de hectare, cu distanțe considerabile între instalații şi preponderant în aer liber.

„Lucrările se execută respectând regulile de distanțare socială”, spun ei.

Reprezentanţii companiei afirmă că au luat măsuri pentru a proteja angajaţii, precum fluidizarea accesului în rafinărie, atât al personalului, cât şi al autoturismelor.

„Pentru personal, compania a asigurat și resurse suplimentare în ceea ce privește mijloacele de transport în comun, limitând considerabil aglomerarea în autovehicule”, mai transmite compania.

Rompetrol vine cu noi precizări

După publicarea articolului, reprezentanţii companiei au venit cu noi precizări şi subliniază că au luat toate măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, iar acestea au fost aduse la cunoştinţa tuturor angajaţilor şi subcontractorilor. Reprezentanţii Rompetrol spun că au activat şi panul de gestionare a situațiilor de criză, care urmărește recomandările și măsurile adoptate de autorități la nivel național și local.

Rompetrol nu vrea în continuare să precizeze numărul celor care lucrează pe platformă în această perioadă, explicând că „numărul de angajați și contractori prezenți pe platforma Petromidia este într-o continuă dinamică”, dar se încearcă fluidizarea traficului.

„Rompetrol Rafinare a implementat, pe platforma Petromidia, o serie de măsuri preventive, printre care: suplimentarea mijloacelor de transport în comun, pentru evitarea aglomerării de persoane, fluidizarea traficului auto pe toate cele 7 porți de acces, culoare distincte pentru fluxurile de personal, bariere/covoare antivirus, intensificarea acțiunilor de igienizare în anumite zone cu flux de personal – puncte de acces/coridoare/grupuri sanitare/vestiare”.

Compania mai precizează că lucrările se desfășoară pe o suprafață considerabilă, de circa 200 de hectare, iar punctele de lucru se află la distanțe mari unele de altele.

Citeşte şi:

În timp ce medicii au primit suluri de hârtie și elastice de bucătărie, primarul poartă mască atunci când le explică cetățenilor cum să se protejeze

Fața nevăzută a crizei COVID-19: țăranii români aruncă tone de legume. Ce propun lanțurile de supermarketuri

FILMARE CU DRONA | Cum a arătat Bucureştiul de la înălţime în prima zi de carantină totală

Mărturie dură a unui fost internațional român: „Ai mei beau de rupeau. Nu aveam geamuri la casă, le spărgeau la beție. Se trezeau noaptea și se băteau”
GSP.RO

Mărturie dură a unui fost internațional român: „Ai mei beau de rupeau. Nu aveam geamuri la casă, le spărgeau la beție. Se trezeau noaptea și se băteau”

Horoscop 8 aprilie 2020. Berbecii au parte de o zi cu trăiri intense
HOROSCOP

Horoscop 8 aprilie 2020. Berbecii au parte de o zi cu trăiri intense