Mii de studenti sunt revoltati si derutati din cauza hotararii Guvernului de a ridica autorizatiile de functionare ale universitatilor particulare unde studiau. La randul lor, universitatile s-au trezit, peste noapte, falimentare si cu imaginea publica distrusa.
Imediat dupa anuntarea oficiala a „lichidarii” a cinci universitati particulare si desfiintarea specializarii „Institutori” din cadrul altor zece universitati particulare, sediile acestora au fost luate cu asalt de tineri speriati si parinti indignati.
Luni, cererile de transfer se faceau masiv (foto), chiar daca ministrul Andronescu anuntase ca exista posibilitatea continuarii studiilor si lichidarea treptata a anilor de studiu. La Universitatea Pro Humanitas din Bucuresti, parinti si studenti din toata tara au cerut explicatii si, mai ales, restituirea dosarelor de inscriere si a taxelor achitate. „Am calatorit toata noaptea de la Craiova, unde universitatea are o filiala la frecventa redusa. Sambata, cand am aflat vestea asta naucitoare, am cautat in tot orasul o alta specializare apropiata la care sa putem cere transferul. Acum asteptam sa ridicam dosarul si banii achitati pana acum”, ne-a declarat un parinte. Fiica acestuia, studenta in anul II la Facultatea de Psiho-pedagogie si asistenta speciala, ne-a declarat ca a vazut cel mult doi profesori anul trecut si ca tot ce avea de facut era sa invete acasa cursurile tiparite, cate 300 – 400 de pagini fiecare, si sa se prezinte la examene.
Un alt student din anul II, la cursurile de zi a venit de dimineata din Ploiesti ca sa vada ce este de facut. El ne-a declarat ca era foarte multumit de felul cum a decurs anul I.
Dar cei mai multi si mai ingrijorati dintre cei care asteptau la usa rectoratului erau parintii si cei declarati admisi anul acesta in anul I. Ei venisera sa plateasca taxele pentru primul semestru (taxa anuala este de 350 $) si, in loc de asta, au gasit zeci de studenti care nu stiau cum sa paraseasca mai repede si definitiv universitatea. Ei au propus sa organizeze un miting de protest sub ferestrele ministrului Andronescu si sa nu inceteze pana cand nu se va reveni asupra deciziei de „lichidare”.
Conducerea Universitatii Pro Humanitas era si mai derutata, intrucat, din 1998, au fost obtinute toate autorizatiile necesare functionarii legale. „Functionam in baza unor Hotarari de Guvern. Vom astepta aparitia in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern, apoi vom actiona in judecata pentru prejudicii. Universitatea functioneaza legal din 1998 si are 826 de studenti”, ne-au declarat Aurel Taflan si Popa Serban, membri in conducerea Pro Humanitas.
Aceeasi situatie se inregistreaza si la „Europa Ecor”. Ion Gherman, un parinte disperat, ne-a sunat ieri la redactie pentru a ne povesti ca nu poate ridica fisa matricola a fiului sau de la aceasta universitate.
In afara de cei 5.000 de studenti ai facultatilor desfiintate, au intrat in panica si cei inscrisi la alte universitati particulare, intrucat ministrul Andronescu a afirmat de mai multe ori ca si lista universitatilor propuse pentru acreditare se va diminua. Alti peste 100.000 de tineri sunt inscrisi la tot felul de institutii care nu au autorizatii.