Mergi direct la conținut »
Rezultatele alegerilor din Israel. Benny Gantz, candidatul cu origini românești, șanse mari să devină premier
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Rezultatele alegerilor din Israel. Benny Gantz, candidatul cu origini românești, șanse mari să devină premier

Rezultatele alegerilor din Israel. Benny Gantz, candidatul cu origini românești, șanse mari să devină premier

În urma alegerilor parlamentare organizate, marți, în Israel, premierul Benjamin Netanyahu şi contracandidatul său Benny Gantz se află la egalitate.

Rezultatele parțiale de la alegerile din Israel arată că după numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, partidele lui Netanyahu și Gantz au obținut fiecare câte 32 de locuri din totalul celor 120 din Knesset, Parlamentul israelian.

Situația pare a fi cu atât mai neclară cu cât nici împreună cu aliații lor tradiționali, cei doi candidați nu vor reuși să atingă numărul de 61 de parlamentari pentru a obţine majoritatea.

Lucrurile ar putea fi clarificate în favoarea lui Benny Gantz, candidatul cu origini românești, deoarece partidele arabe, ostile lui Netanyahu, au anunțat că se vor opune desemnării acestuia pentru un nou mandat. Ei nu au spus, însă, nici dacă îl vor susține sau nu pe contracandidatul său.

După alegerile de marți, Benny Gantz a lansat un apel la formarea unui guvern de uniune naţională. „Vom acţiona pentru a forma un larg guvern de uniune care va exprima voinţa poporului (…) Am demarat negocierile şi voi vorbi cu toată lumea”, a declarat Gantz.

Israelul ar putea avea un premier cu origini românești

Benny Gantz, în vârstă de 59 de ani, a fost șeful Statului Major al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), în perioada 2011-2015, și este cunoscut pentru că a condus operațiunea Solomon Airlift – cea mai mare misiune aeriană din istoria Israelului – care a adus 14.500 de evrei etiopieni în Israel.

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia
Recomandări

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia

 

Mama sa este o supraviețuitoare a Holocaustului din Ungaria, iar tatăl său s-a născut în România. După formarea statului Israel, cei doi s-au stabilit acolo și au creat o cooperație agricolă.

Benny Gantz a fost denunţat în Olanda pentru crime de război, într-un caz din 2014, referitor la bombardarea unei case din Gaza, atac în care şi-au pierdut viaţa şase membri ai unei familii palestiniene, informează EFE.

Denunţătorul care cere daune de 600.000 de euro îl acuză pe Gantz că este responsabil de moartea rudelor sale: mama, trei fraţi, o cumnată şi un nepot de 12 ani.

Prima audiere în acest caz, deschis la un tribunal din Haga, a avut loc chiar în ziua alegerilor. O sentință privind competența instanței olandeze în acest caz urmează să fie dată în februarie 2020.

Close
Închide
  Close