Mergi direct la conținut »
Interviurile Libertatea Live | Ciprian Enea, consultant în turism: ”Orice pachet de vacanță cumpărat e supus riscurilor”
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Interviurile Libertatea Live | Ciprian Enea, consultant în turism: ”Orice pachet de vacanță cumpărat e supus riscurilor”

Interviurile Libertatea Live | Ciprian Enea, consultant în turism: ”Orice pachet de vacanță cumpărat e supus riscurilor”

Turistul român își cam joacă la loterie vacanța sau cel puțin banii pe care-i dă pentru aceasta, pe motiv că țara noastră nu are nici un produs de asigurare care să-i acopere riscurile precum cel de insolvență a companiei prin care vrea să plece în concediu, spune consultantul în turism Ciprian Enea, prezent la Interviurile Libertatea LVE.

De asemenea, nici legislația în vigoare nu ne ajută prea mult, astfel că, în ultimii ani, piața turismului din România a devenit un teren propice pentru companiile din domeniu să dea țepe, unele mai mici, altele mai mari și mai răsunătoare.

Ciprian Enea a declarat că turistul român este încă vulnerabil atunci când plătește în avans o vacanță.

„Există un tip de asigurare pe care-l are agenția de turism, este vorba de acea asigurare de 50.000 de dolari care este obligatorie când se acordă licența și care, din păcate, în acest caz s-a dovedit foarte mică. Mai avem o formă de asigurare de tip storno, dar ea nu funcționează în caz de insolvență”, a declarant pentru Libertatea, Ciprian Enea.

Turistul încă își riscă banii

Ar mai fi și alte variante de asigurări, dar și acestea au vulnerabilitățile lor.

„Și mai avem o asigurare pe un produs, și ea cu care anumite limite, în care putem să ne asigurăm în caz de insolvență, însă doar pentru anumite agenții de turism și doar în anumite limite și condiții. Așadar, pe scurt, în momentul de față, turistul nu are la îndemână o variantă 100% sigură prin care să își asigure un astfel de serviciu pe care îl achită în avans”, a mai spus Ciprian Enea.

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro
Recomandări

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro

Potrivit lui Enea, tocmai aici este miza, aici se așteaptă o soluție din partea Ministerului Turismului. Propuneri s-au făcut. A făcut și ANAT, dar și alte organizații, și au fost și propuneri individuale din partea unor specialiști în domeniu.

„Rămâne de văzut dacă toate aceste lucruri vor putea fi puse cap la cap într-un timp foarte scurt și dacă, întradevăr, vor reuși să securizăm într-o măsură mai mare banii pe care turiștii îi achită în avans și pe care turoperatorii, la rândul lor, ar trebui să-i achite în avans către companiile aeriene, companiile locale, către transportatorii locali sau alți parteneri cu care lucrează”, a mai spus consultantul în turism.

Există, totuși, o varianță care ar putea funcționa

Directiva Europeană 314 din 1990, la articolul 7, precizează că „organizatorul și/sau detailistul parte contractantă trebuie să aducă garanții suficiente pentru a asigura, în caz de insolvență, rambursarea sumelor achitate de consumator și repatrierea acestuia”.

Reacție total neașteptată, Tolo îl apară pe Arafat după ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis
Recomandări

Reacție total neașteptată, Tolo îl apară pe Arafat după ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis

Cu toate acestea, România a intrat în UE de mai bine de 10 ani, dar nici până în momentul de față nu a transpus această directivă în legislația autohtonă. Tocmai din acest motiv, țara noastră se află în preinfrigement.

Tot în directiva europeană mai sus menționată se precizează, la articolul 6, că, „în caz de reclamație, organizatorul și/sau detailistul sau reprezentantul său local, dacă acesta există, trebuie să ia măsuri imediate pentru a găsi soluții corespunzătoare”. Bineînțeles, această directivă se referă numai la ceea ce ține de Uniunea Europeană.

Turiștii păgubiți dau în judecată statul

Turiștii care au fost păgubiți în cazul Omnia Turism deja au început să se organizeze pe Facebook în diferite grupuri pentru a da în judecată atât compania, cât și statul român care nu a făcut nimic pentru a preveni, cea mai mare țeapă post-decembristă dată în domeniul turismului.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

Oarecum pentru a-i consola pe turiști, specialiștii din domeniu spun că nu numai în România au loc astfel de tunuri financiare. Cazuri similare, chiar mai răsunătoare decât acesta de la noi, au fost în Germania sau Marea Britanie. Cu toate acestea, în cazul țărilor vestice, există precizarea că acestea nu au vidul legislativ de care suferă România.

CITEȘTE ȘI:

Unde te muți în București dacă îți este frică de cutremur. Cele mai sigure cartiere

De unde câștigă o avere Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Care sunt șansele să aflăm cine l-a omorât pe Kennedy, după desecretizarea dosarului JFK

Close
Închide
  Close