Totul a pornit de la o simplă jucărie Lego. Apoi, Toni Tocaci, un pasionat de inovații tehnice, a cumpărat o serie de dispozitive electronice, pentru care a plătit 2.000 de lei. Suma pare uriașă, dar nu și pentru pasionași, susține bistrițeanul.
„Este practic kitul de lego tehnic, se numeşte Mindstorm şi are un program standard oferit de cei de la Lego, dar pasionaţii i-au găsit alte utilităţi”, a explicat Toni Tocaci (f0t0).
Roboțelul a ajuns deja la a trei versiune. Este dotat cu servomotoare, nouă senzori de culoare, ultrasunete și giroscop.
„Este folosit un senzor de culori şi unul de ultrasunete, şi, în plus, trei motoare – un motor care învârte platforma principală pe care stă cubul, motorul braţului care face mişcările şi un motor care funcţionează pe baza unor senzori de culoare”, a explicat bistrițeanul.
Timp de 30 de secunde, robotul scanează cubul, iar în 25 – 27 de mișcări este capabil să rezolve cubul rubic, într-un mod spectaculos. Totul are la bază un algoritm matematic integrat într-un program. Astfel, rezolvă un cub rubic, oricând de amestecat ar fi.
Bistrițeanul a construit inițial, cu ajutorul kitului Lego, și un buldozer care face curățeni pe masă, pe baza unor senzori de culoare. Toni Tocaci mai spune că există fel de fel de aplicaţii şi programe universitare, pe comandă numerică, unele au integrate modul de wireless, modul de suport USB, bluetooth. Practic, nu există limite în imaginaţie, iar constructorii de lego pot să pună în practică aproape orice.
GENIAL: Un roboţel Lego construit de Toni Tocaci şi Vlad Marţian ştie să facă singur un cub rubic din câteva mişcări from Tv.Bistriteanul.ro on Vimeo.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro