„Ne bucurăm să vedem că o bună educație perinatală dă roade și, din ce în ce mai multe românce aleg și reușesc să își alăpteze bebelușii, cel puțin șase luni, așa cum este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Cu siguranță mai sunt multe lucruri de îmbunătățit, multe discuții de purtat și familii de încurajat, dar aceste statistici ne confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun”, explică președintele executive al Asociației Sănătate pentru Mame și Sugari, Marina Oțelea.
Dacă în 2011 procentul femeilor care își alăptau bebelușii cel puțin șase luni de la naștere era de numai 12,6, în 2016 a ajuns la 29.8%. În topul femeilor care își alăptează copiii până la șase luni exclusiv, se află mamele cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani, unele dintre ele aflându-se la al doilea sau al treilea copil. La polul opus se află mamele foarte tinere, cu vârsta sub 19 ani, doar 9% dintre ele alăptându-și copilul în primele șase luni de viață. De asemenea, două din zece femei aflate la primul copil renunță la alăptare în mai puțin de o lună.
„Toate cercetările din domeniu arată ca laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor, oferindu-le necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide și lichide de care aceștia au nevoie, dar, mai ales, stabilind, prin actul alăptării, o legătură foarte puternică între mamă și copil. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni și continuarea, până la doi ani, în paralel cu diversificarea”, adaugă Marina Oțelea.
Alăptarea și nutriția copiilor în primul an depind în foarte mare măsură și de nivelul de educație al mamei. 51% dintre mamele cu studii superioare își alăptează copiii conform recomandărilor actuale, în timp ce doar 25% dintre mamele cu studii medii sau cu doar opt clase respectă aceste indicații.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro