Mergi direct la conținut »
România, campioană europeană la fast food ieftin. Libertatea a comparat prețurile
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > România, campioană europeană la fast food ieftin. Libertatea a comparat prețurile

România, campioană europeană la fast food ieftin. Libertatea a comparat prețurile

Românii mănâncă fast food ceva mai ieftin decât bulgarii și ungurii și de două sau chiar trei ori mai puțin față de țări precum Germania sau Austria.

De Daniel Ionașcu,

Libertatea a comparat prețurile cerute de principalele lanțuri de restaurante fast food în mai multe țări din Uniunea Europeană. Am comparat același produs pe site-urile giganților internaționali McDonalds, KFC și Subway, astfel încât meniurile să aibă aceeași componență.

Problema este că de multe ori același produs are denumiri diferite de la țară la țară, iar în alte cazuri unele pur și simplu lipsesc, fiind înlocuite cu alte varietăți.

În cazul în care nu am găsit prețurile pe site-urile lanțurilor de restaurante, am comparat costurile afișate în aplicația de livrare Food Panda, care este prezentă în aproape toată Europa.

De asemenea, trebuie menționat că aceste lanțuri de fast food sunt francize, astfel că au proprietari diferiți.

Acestea fiind spuse, iată ce am descoperit.

Big Mac, indexul mondial al puterii de cumpărare

Un meniu Big Mac costă în România 15,5 lei, echivalentul a 3,32 de euro la cursul actual de 4,66 lei. Un astfel de meniu este alcătuit din sendviș, cartofi prăjiți și o băutură la alegere, fie suc, apă sau cafea.

Ei bine, același meniu costă 8 euro la un McDonalds din Viena – Austria și 9,69 euro la Berlin – Germania.

Big Mac este atât de reprezentativ pentru puterea de cumpărare, încât publicația britanică The Economist a realizat chiar un index Big Mac pe care îl publică anual din 1986 încoace. Publicația raportează prețul unui Big Mac, iar rezultatele sunt calculate în dolari. Atenție, este vorba doar despre un sendviș, nu de un meniu.

Duși cu vorba de două Guverne, oamenii din Cumpăna sunt într-o situație dramatică
Recomandări

Duși cu vorba de două Guverne, oamenii din Cumpăna sunt într-o situație dramatică

Pe primele locuri ca preț și deci și ca bunăstare, se află: Elveția, Suedia, SUA, Norvegia, Canada, Zona Euro, Danemarca, Israel, Australia.

 

McChicken, de trei ori mai ieftin în România decât în Germania

Un meniu McChicken, care conține un sendviș, cartofi prajiți și o băutură, costă tot 15,5 lei în București, adică 3,32 euro.

Același McChicken este 8 euro în  Viena – Austria și 9,19 euro în Berlin – Germania.

Mai ieftin decât la bulgari

Mai departe, la Subway un sendviș cu pui Teriyaki este 11,20 lei în România, echivalentul a 2,4 euro.

În Bulgaria, același sendviș este 5,19 leva, adică 2,65 euro. Trebuie menționat că Bulgaria are moneda națională legată la un curs fix de euro, astfel că, din cauza jocului de curs, prețurile pot varia.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

În Germania, același sendviș de la Subway este 4,40 euro.

KFC, la munte și la mare

În lanțul de restaurante KFC am descoperit că un Meniu Crispy Strips costă 22,5 lei în România, echivalent cu 4,82 euro. De acești bani primești cinci astfel de Crispy Strips, sos, o porție medie de cartofi prăjiți și un suc Coca-Cola/ Fanta/ Sprite de 0,4 litri.

Același meniu costă 1.390 de forinți în Ungaria, echivalentul a 4,32 euro. În Germania, la Berlin, același prânz te va costa 10,99 euro.

Concomitent, o găletușă American Bucket costă în România 41,5 lei, adică 8,9 euro. Aceasta conține 11 aripioare și alte 11 bucăți crocante de pui (11 Crispy Strips și 11 Hot Wings).

În Bulgaria, aceasta costă 19,99 leva, adică 10,22 euro. În Ungaria, pentru aceeași cantitate trebuie să lași la KFC 3.690 de forinți, reprezentând 11,47 de euro.

Nivelul de trai din România, departe de Occident

În România, nivelul de trai este de doar 62% din media europeană și la jumătate față de Germania. Potrivit unor calcule recente, România va atinge același nivel cu Germania abia în 30 de ani.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Salariul minim brut în România este de 1.900 de lei, echivalentul a 407 euro. Stăm bine față de Bulgaria, unde acesta se ridică la doar 260 de euro, dar sub Ungaria, unde este de 418 euro.

În Germania, salariul minim este de 1.498 de euro, de peste trei ori mai mare decât la noi.

Taxa pe fast food, abandonată

Mai multe state europene, precum Italia, Franța sau Grecia, au introdus o “taxă pe fast food”, pentru a reduce obezitatea în rândul populației.

Astfel de idei au fost vehiculate de mai multe ori în ultimii zece ani în România, dar niciodată aplicate.

În România, 40% din copii sunt supraponderali, iar un român din trei are probleme cu obezitatea.


Citește și:

VIDEO/ Irina Rimes, modestă și naturală. “Nu-s ca fetele de pe Instagram, cu fund și sâni. Eu sunt simplă”

FOTO/ El este recuziterul care l-a resuscitat pe Busu și i-a salvat viața! „L-am întors, fiindcă dânsul căzuse cu faţa în jos, şi am început masajul cardiac”

Close
Închide
  Close