De Ana Hațeg,

În 2017, procentul din PIB cheltuit pentru Educație în România a fost de 2,8, cu 1,8 puncte mai puțin decât media Uniunii Europene, scrie Edupedu.ro citând Eurostat.

România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, format din Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda. Țara noastră ocupă ultima poziție și din acest grup, fiind ultima din Uniunea Europeană.

Cele mai recente date Eurostat sunt din 2017, dar acestea arată că pe parcursul a 22 de ani analizați, procentul alocat educației diferă de la un an la altul, dar nu a depășit niciodată 4,3%. Acest prag maxim a fost înregistrat în anul 2008.

În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%. Din datele Eurostat se poate observa lipsa de constanță în alocările pentru Educație, acestea variind între 2,8 și 4,3% din PIB, scrie Edupedu.

În ultimii doi ani, care nu sunt analizați, încă, de Eurostat, Educația a avut în 2018 fonduri de 29,3 miliarde lei, reprezentând 3,1% din PIB, iar în 2019, alocarea, după rectificarea bugetară a fost de 38,2 miliarde lei, adică 3,6% din PIB.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Potrivit Legii Educației, adoptate în 2011, Guvernul avea obligația să aloce anual minimum 6% din PIB pentru Educație. Articolul 8 al acestei legei prevedea: „Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”. La scurt timp după adoptarea legii, acest articol a fost, însă, prorogat printr-o ordonanță de urgență și de atunci este mereu amânat.

Cel mai mare procent al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație, potrivit Eurostat, a fost în Suedia și Danemarca, 6,8, respectiv 6,5.

Citeşte şi:

Ne apărăm copiii | Dosarul șoferului de microbuz școlar din Dobrun acuzat că pipăia eleve a fost redeschis. Șeful Parchetului Tribunalului Olt spune că procurorul de caz a ”examinat superficial” acuzația de agresiune sexuală

Șapte rectori și-au câștigat dreptul la al treilea mandat, interzis prin lege, folosind călătorii în Maldive, Thailanda, Bosnia și Burundi!

Pedofili străini în România. Cuplul de germani care droga băieți minori, racolați din zona Gării de Nord, înainte de a-i abuza sexual. Au fost „animatori pentru copii” în hoteluri din mai multe ţări!

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile
HOROSCOP

Horoscop 20 februarie 2020. Peștii ar trebui sa evite cheltuielile