România face primul pas pentru recunoașterea dependenței de jocuri de noroc ca tulburare psihică. La începutul lunii aprilie a fost depus un proiect la Comisia pentru Sănătate Publică din Senat care vizează tratarea acestei adicții.

Un plan național de acțiune a fost transmis, ulterior, către instituțiile-cheie ale statului.

Senatorul Adrian Streinu-Cercel, ministrul sănătății Alexandru Rafila, ministrul finanțelor Tánczos Barna și fostul premier Marcel Ciolacu cunosc detaliile despre acest plan.

Planul, care se bazează pe practici din alte țări europene. include mai multe măsuri concrete:

  • Recunoașterea dependenței ca tulburare psihică;
  • Înființarea unui Registru Național Activ de Autoexcludere;
  • Limitarea strictă a depunerilor lunare;
  • Interzicerea reclamelor cu influenceri;
  • Obligația platformelor de a suspenda conturile la cererea de autoexcludere;
  • Înființarea unui organism independent de monitorizare.

„Reacția instituțiilor, inclusiv a noului președinte Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, domnul Vlad Soare, este încurajatoare”, a precizat unul dintre inițiatorii proiectului.

Surse politice sugerează că documentul ar putea deveni proiect de lege susținut de mai multe partide după turul II al alegerilor prezidențiale.

Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial
Recomandări
Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial

Recent, Cristian Vâlcu a cerut înapoi cei 60.000 de euro pe care i-a pierdut la jocuri de noroc, acționând în instanță vineri, 25 aprilie, operatorul la care a pariat și care nu i-a validat cererea de autoexcludere. Cazul a ajuns la Tribunalul București.

Amintim că un parior italian a pierdut 415.000 de euro la păcănele și managerii sălii au fost condamnați în primă instanță, aceștia fiind acuzați că ar fi profitat de vulnerabilitatea sa psihică.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.