MENIU CAUTĂ
08 Aug. 2018 21:32

România susține suveranitatea Georgiei și cere Rusiei să anuleze recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud

Distribuie

România, alături de mai multe state, aproape toate membre ale NATO și UE, reafirmă, la 10 ani de la conflictul militar ruso-georgian, susținerea pentru suveranitatea Georgiei, cerând Rusiei să anuleze recunoașterea independenței regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

”România susţine cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional”, afirmă ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, scrie știripesurse.ro.

La 10 ani de la războiul dintre Rusia și Georgia, Grupul numit ”Prietenii Georgiei” a transmis un mesaj de susținere adresat Administrației de la Tibilisi.

”Reafirmăm susţinerea deplină pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. La zece ani de la invazia militară rusă în Georgia, rămânem profund preocupaţi privind continuarea ocupaţiei asupra teritoriilor georgiene şi subliniem necesitatea soluţionării conflictului pe cale paşnică, prin respectarea în totalitate a Cartei ONU, a Actului Helsinki, a normelor şi principiilor fundamentale ale reglementărilor internaţionale. Îndemnăm Rusia să revină asupra deciziei de recunoaştere a aşa-numitei independenţe a regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud”, se arată în Declaraţia comună semnată de Canada, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Suedia, Statele Unite şi Ucraina.

„În cei zece ani de la războiul din august 2008, Georgia a înregistrat progrese în consolidarea democraţiei şi practicilor de guvernare, în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică şi în dezvoltarea economică. Este dezolant că aceste beneficii nu pot fi împărtăşite şi locuitorilor din regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Credem că rezolvarea pe cale paşnică a conflictului ruso-georgian ar avea efecte de transformare nu doar asupra Georgiei, ci şi asupra întregii regiuni”, precizează „Prietenii Georgiei”.


CITEȘTE ȘI: Petre Daea este ministru doar pentru porcii sănătoși. Pe cei bolnavi de pestă îi aruncă în curtea ANSVSA


 

Citește mai multe despre georgia, Romania și Rusia pe Libertatea.

Comentarii