prezentata ieri la Sofia. Romania este tara cu cea mai mare minoritate rroma din Europa, dar nu si cea mai saraca. in Bulgaria si in Serbia rromii care traiesc sub pragul saraciei sunt de cinci ori mai numerosi decat persoanele in aceeasi situatie din restul populatiei. in Romania si Macedonia ei sunt de trei ori mai multi. La noi, ca si in celelalte tari cu exceptia Cehiei, mai putin de doi rromi din zece si-au terminat studiile primare. O alta informatie socanta arata ca un menaj din doua nu dispune de wc in toate aceste tari, cu exceptia Republicii Cehe si Ungariei.
* in RomAnia traieste minoritatea rroma cea mai importanta din Europa, cu 525.140 persoane declarate, dar totalul acestei populatii este estimat intre 1,8-2,2 milioane. Statutul lor social este „cel mai alarmant” dintre cele zece tari: 68% traiesc sub pragul saraciei, estimeaza studiul, care adauga ca mortalitatea infantila este aici de patru ori mai ridicata decat media nationala si de doua ori mai ridicata decat la rromii cehi, unguri sau bulgari. Multi nu au acte de identitate, ceea ce ii impiedica sa profite de ajutorul social. in Romania, sapte rromi din zece dispun de apa curenta. Opt din zece nu-si pot cumpara medicamentele prescrise, afirma studiul.
* in Ungaria, unde traiesc oficial 190.000 rromi, numarul lor real este estimat la 500.000. Trei sferturi dintre ungurii intervievati manifesta o atitudine negativa fata de ei, constituind rata de respingere cea mai ridicata, releva studiul. Totusi, mai multe partide rrome participa la alegeri si au alesi, noteaza raportul.
* in Republica Ceha traiesc rromii (11.746 recenzati, 200.000 potrivit estimarilor) cei mai bogati dintre cei existenti, rata somajului atingand 40-45 %. in plus, copiii sunt cel mai adesea izolati in scoli speciale separate.
* Spre vest, in Serbia, 108.193 sunt recenzati ca rromi (dar potrivit estimarilor facute de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ei sunt de fapt 420.000). Aproximativ 90% din fete se casatoresc inainte de 16 ani si mai mult de 80% dintre casatorii sunt aranjate.
* in Macedonia (53.879 recenzati in 2002, insa 135.000 potrivit estimarilor), ei sunt mai putin discriminati decat in celelalte tari studiate.
* in tara vecina, Bulgaria, 350.000 de persoane s-au declarat – la recensamantul din 2001 – rromi, dar se estimeaza ca in comunitatea lor traiesc de fapt 700.000. Dintre acestia un procent estimat intre 60-80 la suta nu au loc de munca.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!