Romanii din Portugalia sunt ajutati de eaPlecata in 1996 ca turist, Maria Iancu, 52 de ani, s-a intors in Portugalia doi ani mai tarziu ca bursier, iar in 2001 ca emigrant. ‘M-am indragostit de aceasta tara si spun fara modestie ca am venit aici pentru a purta o haina mai buna’, ne-a zis Maria. Acum, ea ii ajuta pe emigrantii romani din Portugalia prin intermediul asociatiei pe care o conduce sa-si gaseasca locuri de munca, o casa, bilete de avion si chiar oferte de turism.


‘M-am gandit ca trebuie sa-i ajut pe emigrantii romani sa treaca peste problemele de care m-am lovit si eu cand m-am stabilit aici’, ne-a spus femeia. S-a indragostit de Portugalia, in 1996, cand a venit aici ca turist. Pentru ca pe vremea aceea lucra pe un post de tehnician la catedra de parazitologie la Facultatea de medicina veterinara, doi ani mai tarziu s-a intors prin intermediul unei burse. In 2001 si-a luat fiul, pe Mircea, acum de 14 ani, si s-a stabilit definitiv in Setubal, Portugalia.

Activitatea actuala a femeii pare o copie la indigo a povestii de cinci ani traita printre portughezi. ‘Cat am fost la bursa, am vazut care sunt problemele studentilor. Acum ii ajut pe cei veniti la master aici. Cand m-am angajat, am vazut care sunt toate etapele care trebuie trecute pentru a intra in legalitate. Acum, prin asociatie le cautam locuri de munca romanilor si le acordam asistenta juridica gratuita’, ne-a povestit Maria.

Romanii din Portugalia sunt ajutati de eaFemeia a pornit de jos, in Portugalia. Prima slujba a fost la un azil de batrani. Mai apoi a lucrat ca ajutor de bucatar si i-a invatat pe portughezi sa gateasca sarmale si specialitati romanesti. In 2003 a fondat Asociatia Fratia, adresata atat romanilor, cat si cetatenilor din Republica Moldova. Pentru ca i-a tratat pe emigranti cu respect si i-a ajutat, Maria a strans peste 2.000 de membri in asociatie. ‘Si eu am venit aici cu copilul si stiu cum e.


Romanii din Portugalia sunt ajutati de eaLa asociatie am deschis un centru de zi pentru copii. Cat timp parintii sunt la serviciu, copiii sunt adusi la noi de la scoala sau gradinita. Aici isi pot face lectiile, pot lua cursuri de geografie si istorie, invata cantece si dansuri romanesti si primesc si o masa calda.

Avem si un post de radio local, unde am reusit sa obtinem trei ore pe saptamana de emisie’, ne-a spus Maria Iancu.

In Romania nu are de gand sa mai revina. In schimb, Mircea vine ocazional sa-si viziteze tatal si bunicii ramasi in tara.

‘Nici daca as avea timp, nu as putea sa vin.  Momentan pregatim o serie de spectacole cu copiii de la centru’.


Cotizatia este de 2,5 euro pe luna

Romanii din Portugalia sunt ajutati de eaMaria Iancu isi verifica constant mailul [email protected]. De asemenea, raspunde la numerele 00351 968 420 147 sau 00351 265 734 324. Cotizatia la Asociatia Fratia e de numai 2,5 euro lunar. Maria ii ajuta pe emigranti, prin intermediul bursei locurilor de munca, cu asistenta juridica, locuinte si chiar rezervari pentru concedii la hotelurile din zona Lisabonei. De curand, compania aeriana Blue Air a deschis o conexiune cu aeroportul din Lisabona. 
Detalii pe www.blueair-web.com.

Maria Iancu


Romanii din Portugalia sunt ajutati de eaVarsta: 52 de ani
Ocupatie: presedintele Asociatiei Fratia
Domiciliu: Setubal
Ultima data in Romania: 2001

Cine spune Cornel Dinu că a avut COVID-19. Ar fi o premieră mondială: „A venit medicul, i-a făcut două injecții, acu e bine”
PARTENERI - GSP.RO
Cine spune Cornel Dinu că a avut COVID-19. Ar fi o premieră mondială: „A venit medicul, i-a făcut două injecții, acu e bine”
Ce se întâmplă în familia patronului Hexi Pharma. Văduva lui Dan Condrea n-a avut pic de milă față de fiica și fosta soție
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce se întâmplă în familia patronului Hexi Pharma. Văduva lui Dan Condrea n-a avut pic de milă față de fiica și fosta soție
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
RECOMANDĂRI