Mergi direct la conținut »
Românii, șomeri înainte de pensionare. Bătrânii se angajează în Europa, în România, nu
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Românii, șomeri înainte de pensionare. Bătrânii se angajează în Europa, în România, nu

Românii, șomeri înainte de pensionare. Bătrânii se angajează în Europa, în România, nu

Românii cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani sunt șomeri înainte de pensionare, cel puțin asta reiese din statisticile europene, care arată că aproape 60% dintre ei se află în această situație.Din acest motiv, mulți dintre ei ajungă să nu reușească să își completeze stragiul de pensionare, iar dacă lucrează o fac ilegal.

De Paul Barbu,

Ei sunt oamenii care lucrau înainte în fabricile României, cele care au dispărut în primii 15 ani de după Revoluție, oameni care au specializări ce nu mai sunt compatibile cu locurile de muncă din prezent, spun experții din domeniu. Așa se face că, România a ajuns să aibă una dintre cele mai slabe rate de angajare pe segmentul 55-64 de ani, cu un procent de 41%.

„Statistic vorbind, accesul pe piața muncii al persoanelor din această categorie de vârstă este mai dificil deoarece multe dintre companiile active pe piața de recrutare privesc orice pozitie deschisă ca pe o investiție, dorind să se poată baza pe viitorul angajat, in medie, pentru o perioadă de minim cinci ani. Lipsa acestei perspective pe termen mediu si lung a colaborării îi determină adesea pe angajatori să opteze pentru o abordare mai conservatoare atunci când vine vorba de persoane care mai au doar câţiva ani până la pensionare. Un alt motiv pentru care populaţia din această categorie are dificultăţi la angajare este acela că nu și-a dezvoltat suficient anumite competente si abilități foarte solicitate în prezent pe piața muncii (operare calculator, limbi străine, etc)”, ne-a declarat Andrei Frunză, CEO eJobs.ro.
 
Ca o comparație, în Bulgaria, pe același segment de vârstă, rata de angajare este de 53%, potrivit datelor Eurostat, pe 2015. State precum Danemarca, germania sau Estonia au o rată de ocupare a locurilor de muncă de 64-66%

„Dacă privim spre alte piețe și politicile publice la nivel european, observăm că multe dintre statele Uniunii Europene au în derulare programe ample de integrare în câmpul muncii a persoanelor cu vârste de peste 55 de ani și de stimulare a mediului privat pentru recrutarea în acest segment de vârstă. Din păcate, acest fenomen are o foarte mică amploare în România. Și totuși, pe măsură ce piața de recrutare locală devine tot mai competitivă, observăm o creștere semnificativă a disponibilității angajatorilor de a recruta persoane competente, inclusiv din segmente mai avansate în vârstă”, ne-a mai spus Andrei Frunză.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Bătrânii se angajează în Europa, în România, nu

Dacă în Europa, media angajărilor a crescut în ultimii 10 ani cu mai bine de 10 procente, în România acest trend al creșterii nu s-a simțit atât de mult. Astfel că, în 2005, media pe UE-28, la persoanele angajate care au vârste între 55 și 64 de ani, era de 42,2%, în 2015, aceasta urca la 53,3%. În schimb, în România, media de angajări era de 39, 4 și a urcat în 2015 la 41,1%.

Cel mai mare procent al celor care încă mai muncesc și după vârsta de 55 de ani este în Islanda, unde mai bine de 84% din populație are un job. De asemenea, Islanda este campioană și când vine vorba de rata de ocupare în câmpul muncii și la general. Acolo, 89% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani sunt angajate, iar la bărbați doar 83%. La noi, doar 74% dintre femei sunt angajate, în timp ce bărbații muncesc, în procent de 57%.

Close
Închide
  Close