directiile spre care se indreapta cei care vor energie ieftina, nepoluanta si care, mai spun cei cu dare de mana, ar putea reprezenta o afacere de viitor.
soferii care tranziteaza linia de centura a municipiului Ploiesti au remarcat cu siguranta o imensa elice catarata pe un pilon gigantic, ce strajuieste parca soseaua spre Targoviste. Acolo functioneaza primul grup eolian dat in functiune in Romania, si care deserveste cu energie electrica majoritatea firmelor din Parcul Industrial Ploiesti. Cot la cot cu Electrica SA. „Aceasta este o afacere de mare viitor. Este un domeniu absolut virgin care in mai putin de trei ani se poate transforma intr-o afacere mai mult decat interesanta pentru cine stie ce inseamna o afacere pe termen mediu sau lung”, explica Nicolae Oprea, administratorul firmei.
Gigantul „inaripat” are o putere de 660 kW, ar putea alimenta fara nici o problema un sfert din cartierul Titan si incepe sa produca curent electric din momentul in care puterea vantului depaseste 4 metri/ secunda, se opreste cand aceasta depaseste 15 metri/secunda si este interconectat la reteaua Electrica. „Asta inseamna ca in zilele linistite, cand vantul este slab sau inexistent, clientii nostri au totusi curent. Astfel de situatii sunt totusi rare, pozitia elicei fiind aleasa dupa multe luni de studiu si prospectiuni”, ne mai spune Nicolae Oprea (foto).
La nivel casnic lucrurile sunt mai simple si mult mai usor de pus in practica, evident costurile fiind mult mai mici, iar viteza de executie si de punere in functiune mai mare.
Visul lui Ionut Goaie, acela de a avea o casa departe de zgomotul oraselor, un loc in care el, familia si prietenii sa se relaxeze la sfarsit de saptamana sau in perioada concediilor, a devenit realitate in urma cu putin timp. Toate bune si frumoase, proiectul a fost gata, casa ridicata, insa a intervenit o mica-mare problema: alimentarea cu energie electrica. Solutia aleasa este unica in Romania, pentru a avea caldura si lumina in casa Ionut preferand un proiect care combina toate sursele de energie alternativa: o turbina eoliana, o hidroturbina si panouri solare. Fiecare poate functiona independent una de cealalta, dar si impreuna fara nici un fel de problema. „Am apelat la aceste solutii din cauza faptului ca cea mai apropiata sursa de curent se afla la o distanta de aproximativ 20 de kilometri, iar racordarea la reteaua nationala ar fi fost practic imposibila. Acum am curent pentru toata casa si dependinte”, spune Ionut.