Rovana Plumb: „Mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție european !”
UPDATE ora 15.30 Rovana Plumb a scris, într-un comunicat oficial, că nominalizarea pentru postul de comisar european ” o onorează și responsabilizează în egală măsură”.
„Ca om politic și cetățean care face parte din generația care a lucrat și lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție europeană. Îi mulțumesc în mod deosebit doamnei premier, Viorica Dăncilă, pentru susținerea acordată. Îi mulțumesc colegului Dan Nica pentru fair play-ul arătat.
Doresc sa îi mulțumesc doamnei Președinte-ales, Ursula von der Leyen, pentru încrederea acordată. Cred cu tărie că această echipă unită va avea puterea sa răspundă provocărilor viitoare ale Uniunii”, a scris Rovana Plumb.
Dăncilă: „Este o reușită pentru țara noastră!”
UPDATE. ora 14.50 Premierul Viorica Dăncilă a scris, pe Facebook, un mesaj, după anunţul privind acceptarea candidaturii Rovanei Plumb, pentru postul de comisar european.
„Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european din partea României este o reușită pentru țara noastră. Este dovada și expresia încrederii pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României și a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat.
Viorica Dăncilă
Guvernul României a trimis la Bruxelles două propuneri – Rovana Plumb și Dan Nica – lăsând la latitudinea Ursulei von der Leyen să aleagă dintre cei doi, în urma interviurilor pe care viitorul președinte al CE le-a avut cu persoanele propuse.
Rovana Plumb a avut avantajul de a fi femeie în condițiile în care vond der Leyen și-a propus ca cel puțin jumătate din Colegiul comisarilor să fie alcătuit din femei, iar primele state UE care au făcut propuneri au desemnat, cu unele excepții, bărbați
Comisarii propuși urmează să primească acceptul Parlamentului European.
Iată lista completă a comisarilor acceptați de von der Leyen:
Austria: Johannes Hahn
Belgia: Didier Reynders
Bulgaria: Mariya Gabriel
Croatia: Dubravka Šuica
Cipru: Stella Kyriakides
Cehia: Věra Jourová
Danemarca: Margrethe Vestager
Estonia: Kadri Simon
Finlanda: Jutta Urplainen
Franța: Sylvie Goulard
Grecia: Margaritis Schinas
Ungaria: László Trócsányi
Irlanda: Phil Hogan
Italia: Paolo Gentiloni
Letonia: Valdis Dombrovskis
Lituania: Virginijus Sinkievičius
Luxemburg: Nicolas Schmit
Malta: Helena Dalli
Olanda: Frans Timmermans
Polonia: Janusz Wojciechowski
Portugalia: Elisa Ferreira
România: Rovana Plumb
Slovacia: Maroš Šefčovič
Slovenia: Janez Lenarčič
Suedia : Ylva Johansson