Toate vehiculele care circulă pe teritoriul României trebuie să aibă această taxă plătită și în termen de valabilitate. Ce este, cât costă și ce amendă riscă șoferii dacă sunt prinși de Poliție circulând fără rovinietă valabilă vă vom spune în cele ce urmează.

Când ai nevoie de rovinietă?

Rovinieta sau taxa de drum este o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul României și trebuie plătită de toți conducătorii auto pentru a putea avea dreptul să circule pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor.

Rovinieta este taxa de drum obligatorie pentru cei care circulă pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri europene, naționale principale și secundare. Se aplică excepții pe sectoarele de drumuri naționale care se află între indicatoarele de intrare și ieșire din municipii.

Cu alte cuvinte, orice șofer care dorește să părăsească localitatea la volanul mașinii este obligat să aibă o rovinietă valabilă, conform OG nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Șoferii care circulă exclusiv în oraș nu trebuie să plătească rovinietaă.

Taxa de drum este obligatorie pentru orice autovehicul care circulă pe drumurile românești, indiferent dacă acesta este înmatriculat în România sau în alte state și indiferent dacă șoferul are reședința pe teritoriul țării noastre sau nu.

În cazul autoturismelor înmatriculate în alte țări, cetățeanul român aflat la volan – persoana care este înscrisă în certificatul de înmatriculare și care deține dreptul de a conduce autovehiculul respectiv – este obligat să plătească taxa de drum. Asta înseamnă că, deși autoturismul este condus de o altă persoană decât proprietarul, aceasta va fi responsabilă pentru plata rovinietei și a amenzilor.

Cine este exceptat de la plata rovinietei?

Există unități și persoane care sunt exceptate de la plata rovinietei. Lista excepțiilor de la plata taxei de drum cuprinde: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier, serviciile pentru Situații de Urgență sau serviciile de Ambulanță, precum și reprezentanții Societății Naționale Crucea Roșie, ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și persoanele cu dizabilități care dețin un autovehicul adaptat nevoilor lor.

De asemenea, o altă excepție o reprezintă mașinile care au numere roșii (numere provizorii). Aceste numere atestă faptul că proprietarii dețin autorizația de circulație pe drumurile publice, pentru o perioadă limitată, până când conducătorii vor înmatricula oficial autovehiculul.

Cât costă rovinieta?

Costul rovinietei variază în funcție de tipul autoturismului și de perioada pe care se plătește taxa de drum. Valabilitatea minimă este de o zi și cea maximă este de 12 luni. Pentru autovehiculele încadrate în categoria A – „autoturisme”, rovinieta nu poate fi achiziționată pentru numai o zi.

Pentru conducătorii auto care fac doar ocazional drumuri în afara localității, cea mai convenabilă variantă este rovinieta pe o săptămână. În schimb, pentru șoferii care ies foarte des în afara orașului, cea mai avantajoasă variantă de rovinietă din punctul de vedere al prețului este cea pe 12 luni.

Mai jos vă prezentăm tarifele la rovinietă:

Ce este rovinieta? Cât costă și unde trebuie plătită rovinieta?

De unde se cumpără rovinieta?

De regulă, rovinieta se poate achiziționa de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR.

De asemenea, șoferii pot achita taxa de drum la orice oficiu al Poștei Române, din benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar, dar și online, pe site-uri specializate.

Există posibilitatea achitării rovinietei și prin SMS, în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS. Șoferii vor trimite un SMS la numărul 7500 în care vor specifica numărul de înmatriculare al autovehiculului, scris legat, se va lăsa spațiu și se va scrie litera corespunzătoare categoriei autovehiculului.

Se va primi un SMS care conține categoria autovehiculului, numărul de înmatriculare, precum și perioada de valabilitate a rovinietei și costul total în euro fără și cu TVA. Cumpărătorii vor trimite un SMS de confirmare cu textul DA, dar numai după ce verifică dacă datele sunt corecte. În final, se va primi un nou SMS de confirmare în care sunt menționate data și ora de expirare și valabilitatea rovinietei, începând cu momentul primirii SMS-ului.

Taxa trebuie achitată cu cel mult 30 de zile înaintea expirării celei vechi. Conducătorii auto pot selecta o dată de valabilitate ulterioară momentului în care este efectuată plata.

Pentru a plăti rovinieta sunt necesare următoarele acte:

  • pentru persoane fizice – talon sau carte de identitate autovehicul, documente vamale (dacă autovehiculul este înmatriculat temporar).
  • pentru persoane juridice – certificat de înmatriculare sau carte de identitate în original și copie conformă cu originalul semnată și ștampilată de administratorul societății comerciale, cartea de identitate a celui care plătește pentru întocmirea facturii, contractul de leasing (pentru mașina care a fost achiziționată în leasing), documente vamale (dacă autovehiculul a fost înmatriculat temporar).

Cum verifici rovinieta?

Atunci când doresc să călătorească și nu sunt siguri dacă rovinieta lor mai este valabilă, șoferii pot verifica acest lucru pe site-ul CNAIR. Un alt site pentru verificarea rovinietei este erovienieta.ro.

Pentru a verifica dacă dețin sau nu dețin o rovinietă plătită valabilă, persoanele interesate nu au altceva de făcut decât să introducă numărul de înmatriculare al mașinii sau seria de șasiu. În câteva secunde vor afla dacă au sau nu o rovinietă valabilă.

Cât este amenda pentru lipsa rovinietei?

Majoritatea drumurilor din România sunt supravegheate cu ajutorul unor camere video speciale pentru depistarea mașinilor care circulă cu rovinietă expirată.

Amenda în această situație variază între 250 și 4.500 de lei, în funcție de categoria din care face parte autovehiculul. Conducătorii auto pot fi amendați o singură dată într-un interval de 30 de zile. Procesul verbal poate fi întocmit și în lipsa șoferului.

Amenda pentru rovinieta expirată este comunicată în maximum 30 de zile de la constatarea contravenției și este transmisă prin poștă. Amenda poate fi achitată la trezoreriile din București sau din județul în care este înmatriculat autovehiculul al cărui conducător auto a fost sancționat.

După ce amenda a fost plătită, se va trimite dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, fie prin fax, fie prin e-mail.

Citeşte şi:

Diferența dintre anvelopele all-season și cauciucurile de iarnă

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Playtech.ro
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele