Mergi direct la conținut »
CNN, opinie despre Rudy Giuliani și scrisoarea trimisă în România: „A făcut de rușine Statele Unite”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > CNN, opinie despre Rudy Giuliani și scrisoarea trimisă în România: „A făcut de rușine Statele Unite”

CNN, opinie despre Rudy Giuliani și scrisoarea trimisă în România: „A făcut de rușine Statele Unite”

Un editorialist al postului CNN a scris un material de opinie pornind de la scrisoarea pe care Rudolph Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump, a trimis-o în România și prin care critică DNA și lupta anticorupție.

În editorial, autoarea Frida Ghitis – un jurnalist care a acoperit subiecte internaționale majore în peste 60 de țări, inclusiv căderea regimului sovietic în Europa de Est – susține că Rudy Giuliani a făcut de rușine Statele Unite prin scrisoare trimisă în România. ”Avocatul președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, a intrat într-o lupta controversată cu privire la corupție într-o altă țară, România. A făcut de rușine Statele Unite vorbind împotriva unei guvernări curate. A făcut mai dificilă lupta celor care militează pentru democrație în România și a murdărit politica externă americană, luând o poziție direct contrară celei a Departamentului de Stat al SUA”, scrie Ghitis.

Jurnalista CNN vorbește despre sutele de mii de români care au ieșit în stradă pentru a susține lupta anticorupție, despre protestele cauzate de OUG 13 și despre Laura Codruța Koveși și munca dusă de aceasta. ”Românii duc o luptă aproape pierdută pentru a elimina corupția din țara lor. Zecile de mii care au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept au considerat până acum Statele Unite ca un aliat. De aceea, când un site local de știri a publicat o scrisoare de la Giuliani pentru președintelui României, a detonat o bombă de neîncredere”, mai scrie editorialista americană.

În continuare ea adaugă că, ”Giuliani este un avocat și om de afaceri independent. El este liber să apere infractorii și infracțiuni. Dar el este, de asemenea, un avocat foarte important al Președintelui Trump. Oamenii din întreaga lume îl văd la televizor vorbind în numele lui Trump. Deci, cuvintele sale, chiar dacă susține că nu au nicio legătură cu guvernul american, au o rezonanță specială.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Departamentul de Stat, Uniunea Europeană și alte organizații proeminente au vorbit în favoarea campaniei anti-corupție asediată pe care Giuliani a denigrat-o. Românii au ajuns să aștepte sprijin din partea Statelor Unite pentru democrație, așa că scrisoarea lui Giuliani a venit nu numai ca un șoc, ci și ca o dezamăgire profundă”.

Ghitis explică în continuare faptul că Giuliani ”este brusc atât de interesat de complexitatea justiției românești” din cauza banilor. El a recunoscut că a luat bani de la Freeh Group International Solutions, o companie deținută de fostul director al FBI, Louis Freeh, care îi are printre clienții săi pe Gabriel Popoviciu, un român condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție într-un caz de fraudă și corupție, și Alexander Adamescu, un alt român care a fost investigat de DNA pentru mituire.

”Practica foștilor oficiali guvernamentali americani de a-și vinde serviciile și folosesc contactele lor în parte pentru a beneficia de cea mai mare ofertant, este obișnuită, dar reprezintă și o fațetă îngrijorătoare a vieții publice din SUA. S-ar spera că, cel puțin, ei își vor examina clienții pe baza comportamentului etic și, probabil, vor îi vor evita pe cei care îi plătesc să facă presiuni pentru grupuri al cărei scop este cel de a elimina corupția. Această practică poate fi legală, dar atunci când contravine cu politica Statelor Unite și este desfășurată de un om care este atât de strâns asociat cu președintele, problema nu mai este doar de optică. Aceasta poate afecta direct interesele SUA”, mai scrie editorialista.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

”Este un semn al vremurilor noastre că acum, același avocat care îl apără pe președintele controversat al Statelor Unite, își vinde serviciile celor care încearcă să submineze statul de drept în România. Dacă Giuliani ține la ceea ce a rămas din reputația sa, el ar trebui să-și revizuiască lista clienților în timp ce lucrează ca avocat al lui Trump. Și ar trebui să se delimiteze de chestiunile legate de politica externă, atâta timp cât numele său este asociat cu președinția SUA”, concluzionează Frida Ghitis.


Citește și: VIDEO/ A supravieţuit atacurilor turcilor, dar nu şi nepăsării statului. Castelul Martinuzzi, o ruină plină de legende


 

Close
Închide
  Close