Mergi direct la conținut »
Începe o nouă cursă a înarmării? Rusia suspendă Tratatul INF, după o decizie similară a SUA. Putin anunță dezvoltarea de noi rachete
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Începe o nouă cursă a înarmării? Rusia suspendă Tratatul INF, după o decizie similară a SUA. Putin anunță dezvoltarea de noi rachete

Începe o nouă cursă a înarmării? Rusia suspendă Tratatul INF, după o decizie similară a SUA. Putin anunță dezvoltarea de noi rachete

Rusia a decis să suspende, la rândul său, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după o decizie similară luată de Statele Unite, a anunțat Vladimir Putin.

„Este un răspuns în oglindă la decizia luată de Statele Unite ale Americii”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit RT.

Declarațiile lui Vladimir Putin au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe și cel al apărării. Mai mult, liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice

SUA au ieșit oficial din tratat, sâmbătă, conform secretarului de stat al SUA Mike Pompeo. El a spus că țara sa va suspenda respectarea acordului pentru că Rusia l-a încălcat, iar Moscova are la dispoziție 180 de zile pentru a reveni la respectarea actului, altfel, acesta va deveni nul.

În urma anunțului, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acuzat vineri Casa Albă că riscă o cursă a înarmării.

Totodată, NATO a reacționat imediat, Jens Stoltenberg anunțând că Alianța nu intenționează să desfășoare noi rachete nucleare în Europa.

Ce prevede Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de președintele SUA Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov și a intrat în vigoare de la 1 iunie 1988.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Acesta prevede eliminarea tuturor rachetelor de croazieră balistice, cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

De mai mulți ani, însă, SUA și Rusia se acuză reciproc de încălcarea documentului. Vladimir Putin a criticat în repetate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, dar şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

Foto: EPA / Arhivă


CITEȘTE ȘI: VIDEO&FOTO/ Alternativa la schi pe Valea Prahovei. Cât te costă distracția pe pârtie la Vatra Dornei


 

Close
Închide
  Close