„Propunerea noastră, pe care a exprimat-o președintele Putin, reprezintă începutul negocierilor directe, fără condiții prealabile”, a spus Lavrov într-o conferință de presă în Brazilia, unde participă la un summit al miniștrilor de externe din BRICS.

Kremlinul vrea „armistițiul” său, nu armistițiul propus de Statele Unite

Lavrov a insistat ca doar armistițiul cerut de Putin să fie luat în calcul, nu și armistițiul de 30 de zile propus de Statele Unite și acceptat de Ucraina.

Șeful MAE rus interpretează armistițiul pentru 30 de zile ca o „precondiție” care „va fi folosită pentru continuarea sprijinului” pentru Ucraina și „consolidarea capacităților militare” ale țării atacate de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că regimul pe care îl reprezintă nu este dispus să accepte un armistițiu de 30 de zile și așteaptă un răspuns pozitiv la cererea de armistițiu făcută de Vladimir Putin. Kremlinul își motivează refuzul față de Statele Unite prin presupunerea că nu poate monitoriza respectarea unui armistițiu pe un termen îndelungat.

Contraoferta Ucrainei la armistițiul cerut de Putin

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a anunțat luni că vrea un armistițiu în zilele de 8, 9 și 10 mai din pretinse „motive umanitare”. Această perioadă coincide cu momentul organizării tradiționalei parade militare anuale de la Moscova, un eveniment de sărbătoare națională în Rusia.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Șeful diplomației ucrainene, Andrii Sîbiha, i-a răspuns imediat lui Vladimir Putin, precizând că țara sa este pregătită pentru o încetare imediată a focului, permanentă, stabilă și cuprinzătoare, cu o etapă inițială de cel puțin 30 de zile și nu doar să acopere perioada paradei militare de la Moscova, programată pe 9 mai. „De ce să așteptăm până la 8 mai?”, l-a provocat Sîbiha pe Putin.

Zelenski denunță o nouă campanie de propagandă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit că țara sa nu și-a dorit „nici măcar o secundă” să fie agresată militar de Rusia și a denunțat o nouă „încercare de manipulare” din partea lui Vladimir Putin prin anunțul său cu privire la un armistițiu de trei zile.

„Rusia a respins în mod constant totul și continuă să manipuleze lumea, încercând să înșele Statele Unite. Acum, din nou, o altă încercare de manipulare: dintr-un anumit motiv, toată lumea ar trebui să aștepte până pe 8 mai pentru încetarea focului – doar pentru a-i oferi lui Putin liniște la parada sa”, a reacționat Zelenski.

Și Casa Albă și-a exprimat nemulțumirea față de anunțul Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt a reiterat că președintele Donald Trump a afirmat în mod clar că își dorește o încetare permanentă a focului, nu un armistițiu temporar.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

Kremlinul plusează în timp ce susține că nu prezintă condiții prealabile

Într-un interviu acordat pentru CBS, un post de televiziune din Statele Unite, Serghei Lavrov a reluat cererile maximaliste ale Moscovei, cum ar fi recunoașterea internațională a tuturor regiunilor ucrainene anexate de Rusia și „demilitarizarea” Ucrainei. În plus, șeful diplomației ruse a respins vehement ca Statele Unite să administreze centrala nucleară din Zaporojjia, ocupată de invadatori la începutul războiului la scară largă din Ucraina, pe motiv că s-ar afla „în mâini sigure”.

După interviul lui Lavrov, acordat în contextul apariției unor elemente din planul de pace propus de administrația Trump, consilierul pentru probleme navale al lui Putin, Nikolai Patrușev, a plusat cu noi pretenții, și anume alipirea litoralului ucrainean la Rusia și crearea unei noi ordini mondiale, după placul Kremlinului. În caz contrar, Patrușev a amenințat cu un „conflict și mai sângeros” decât cel din Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.