Mergi direct la conținut »
Madrid: Rusia a intervenit în votul separatist din Catalonia
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Madrid: Rusia a intervenit în votul separatist din Catalonia

Doi miniștrii spanioli au declarat, luni, că Madrid consideră că grupurile rusești au folosit media socială online pentru a promova luna trecuta referendumul de independență al Cataloniei, în încercarea de a destabiliza Spania, scrie Reuters.

Ministrul Apărării și cel de Externe au declarat că au dovezi că grupurile ruse din sectorul public și privat, precum și grupuri din Venezuela, au folosit site-uri precum Twitter, Facebook sau alte rețele de socializare pentru a promova masiv cauza separatistă și a scoate la vor populația catalană la votul din 1 octombrie.

Liderii separatisti ai Cataloniei au negat ca interventia Rusiei i-a ajutat cu votul.

„Ceea ce știm astăzi este că multe dintre aceste postări provin de pe teritoriul Rusiei. Acestea sunt grupuri care, în plan public și privat, încearcă să influențeze situația și să creeze instabilitate în Europa”, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Maria Dolores de Cospedal.

Întrebat dacă Madrid este sigur de acuzațiile formulate, ministrul de Externe spaniol Alfonso Dastis a declarat: „Da, avem dovada”. Dastis a afirmat că Spania a detectat conturi false pe social media, jumătate dinte acestea fiind din Rusi și alte 30% din Venezuela.

„Cei care spun că Rusia au ajută Catalonia sunt cei care au ajutat flota rusească în ultimii ani, în ciuda boicotului UE”, a declarat Ramon Tremosa, un europarlamentar din partidul separatist catalan.

Cei care au votat în cadrul referendumului au optat în mod copleșitor pentru independență. Dar participarea a fost de numai 43%, în timp ce catalanii care favorizează rămânerea în Spania au boicotat referendumul prin neprezentarea la urne.

Ministrul de Externe rus a spus că a discutat această problemă cu Kremlinul și că aceștia au negat orice ingerință.


Citește și: REPORTAJ VIDEO/ Voluntarii de la Salvare sunt eroii de lângă noi. Adrian e manager IT și Ioana e studentă la teatru


 

Close
Închide
  Close