Mergi direct la conținut »
Statele Unite susțin că Rusia furnizează armament talibanilor în Afganistan
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Statele Unite susțin că Rusia furnizează armament talibanilor în Afganistan

Statele Unite susțin că Rusia furnizează armament talibanilor în Afganistan

Statele Unite susțin că Rusia furnizează armament talibanilor în Afganistan. Șeful forțelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson a spus într-un interviu acordat pentru BBC că a văzut "o activitate destabilizantă a rușilor".

El a spus că se face contrabandă cu arme rusești peste granița Tadjikistanului și de acolo ajun la talibani. Nicholson nu a putut spune, însă, ce cantitate de armament rus ajunge în mâna rebelilor din Afganistan. Rusia a negat în trecut asemenea acuzații americane, invocând lipsa de probe.

„Ruși exagerează brutal numărul luptătorilor ISIS în Afganistan pentru a legitima acțiunile talibanilor și a oferi un anumit grad de sprijin talibanilor”, a explicat generalul american.

„Avem povești scrise de talibanii care au apărut în mass-media cu privire la sprijinul financiar oferit de inamic. Avem arme aduse la acest sediu de liderii afgani care ne-au spus că acestea le-au fost date talibanilor de către rusți. Știm că sunt implicați rușii”, a spus Nicholson.

O mare parte din cariera generalului american a fost petrecută în conflictul din Afganistan. El a scăpat ca prin minune de moarte când biroul său din Pentagon a fost distrus de unul dintre avioanele din 11 septembrie și apoi a plecat în Afganistan une și-a petrecut anii care au urmat.

El consideră că această implicare directă a Rusiei cu talibanii este relativ nouă. El spune că Rusia a efectuat o serie de exerciții la granița dintre Afganistan și Tadjikistan. „Acestea sunt exerciții de combatere a terorismului”, spune Gen Nicholson, „dar am văzut astfel de acțiuni ruse și înainte: ei aduc în cantități mari echipament și apoi lăsă o parte din el în urmă”.

SURSE JUDICIARE: „Sorina Pintea a luat mită din postura de director de spital”
Recomandări

SURSE JUDICIARE: „Sorina Pintea a luat mită din postura de director de spital”

 

Aceste arme și alte echipamente sunt apoi trecute fraudulo peste graniță și furnizate talibanilor.

Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.


Citește și: 5 români au murit în explozia produsă la uzina chimică din Cehia; Iohannis și Dăncilă au transmis mesaje de condoleanțe


 

Close
Închide
  Close