Decizia reflectă sentimentul de suspiciune profundă existent în interiorul Kremlinului și a FSB, serviciul de securitate al Rusiei, cu privire la loialitatea elitei civile a Rusiei în condițiile în care mulți se opun în privat războiului din Ucraina și se tem de efectele pe care acesta ar putea să le aibă asupra stilului lor de viață.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a confirmat înăsprirea restricțiilor privind călătoriile în străinătate pentru cei care lucrează în zone „sensibile”.
„Există reguli mai stricte pentru aceștia. În unele locuri sunt formalizate, iar în altele depind de o anumită decizie, se aplică anumitor angajați”, a declarat Peskov pentru Financial Times. „De la începutul operațiunii militare speciale, s-a acordat mai multă atenție acestei probleme”, a precizat el.
Încă din perioada sovietică, oficialii ruși cu acces la secrete de stat de nivel mediu au fost obligați să-și lase pașapoartele într-un seif administrat de „departamentul special” încorporat în ministerele și companiile lor. Dar serviciile de securitate ale Rusiei au aplicat rareori regulile, potrivit foștilor oficiali și directori.
Acest lucru s-a schimbat după invazia Crimeei în 2014, când serviciile de securitate au început să avertizeze împotriva călătoriilor în țări precum SUA sau Marea Britanie. După invazia pe scară largă a Ucrainei de anul trecut, restricțiile au fost aplicate mult mai larg și depind în mare măsură de capriciile ofițerilor de securitate încorporați în instituțiile statului, au spus funcționarii publici.
Din acest motiv, măsurile de securitate diferă în funcție de instituțiile de stat, unii cerând chiar și personalităților de nivel mediu să renunțe la călătorii în străinătate, în timp ce în alte locuri funcționari de la vârful puterii au permisiunea generală de a călători în străinătate în limite rezonabile.
Directorilor unei mari companii industriale de stat le este interzis să călătorească la mai mult de două ore cu mașina de la Moscova fără permisiunea oficială, a spus una dintre persoanele care a vorbit cu Financial Times.
În alte cazuri, ofițerii FSB le-au cerut foștilor oficiali care anterior aveau acces la secrete de stat să-și predea pașapoartele și chiar unora care nu au avut niciodată acces, au spus persoane familiare cu chestiunea.
Kremlinul a făcut, de asemenea, unele eforturi pentru a extinde interdicția informală la mai mulți oficiali. În urma unei serii de scandaluri publice legate de apariția în spațiul public a unor filmări cu parlamentari care se aflau în vacanță în Dubai și Mexic, camera inferioară a parlamentului rus a cerut, în ianuarie, parlamentarilor să informeze superiorii despre călătoriile de muncă pe care le fac în străinătate
Cel puțin șapte regiuni au emis oficialilor locali recomandări ferme să renunțe la călătoriile în străinătate, potrivit ziarului rus Kommersant.
În februarie, Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea totală a călătoriilor în străinătate pentru oficiali, precum și responsabilitatea față de „comportamentul imoral al rudelor, demonstrațiile ostentative de bogăție și utilizarea abuzivă a bunurilor de lux”.