Mergi direct la conținut »
Rusia lansează noi amenințări legate de scutul antirachetă de la Deveselu
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Rusia lansează noi amenințări legate de scutul antirachetă de la Deveselu

Rusia lansează noi amenințări legate de scutul antirachetă de la Deveselu

Rusia lansează noi amenințări legate de scutul antirachetă de la Deveselu și susține că Statele Unite a încălcat un tratat ruso-american prin amplasarea acestuia, scrie Reuters.

Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe rus susține că Statele Unite ale Americii încalcă obligațiile care decurg din Tratatul FNI privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune, prin amplasarea scuturilor antirachetă din România și Polonia.

Tratatul invocat de ruși a fost semnat la sfârșitul anilor 80, atunci când s-a pus capăt Războiului Rece, de către președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Acesta urmărea eliminarea rachetelor nucleare și convenționale cu rază scurtă și intermediară de acțiune și au fost astfel distruse circa 2.700 de rachete cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

Nu este prima dată când rușii fac declarații cu privire la scutul antitrachetă de la Deveselu. Președintele Vladimir Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfășurat în Europa are potențialul de transformare într-un sistem ofensiv și poate fi folosit împotriva Rusiei, în timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent la Deveselu, în România, au fost construite contra unei amenințări nucleare iraniene care „nu există.

 

Close
Închide
  Close