De Cristian Anton,

Kalașnikov a fost un soldat sovietic care s-a visat poet înainte să deseneze faimoasa sa pușcă de asalt înzestrată cu calități inegalabile: indestructibilă, uşoară şi simplu de manevrat.

Moscova găzduieşte acum colecţia muzeului Kalaşnikov din oraşul Ijevsk (Munţii Ural), oraşul în care s-a născut inginerul şi sediul uzinei care îi poartă numele.

Sperăm că generaţia Kalaşnikov va creşte şi ne va oferi nu numai arme noi, ci şi alte noi invenţii în alte domenii.


Alexander Ermakov, directorul adjunct al muzeului din Ijevsk:

Expoziţia ”Kalaşnikov. Soldat. Constructor. Legendă” va putea fi prezentată apoi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Decedat în 2013, Kalaşnikov a fost cel de-al 17-lea dintre cei 19 copii ai unei familii de ţărani din Altai.

Acesta a fost rănit pe când conducea un vehicul de asalt în 1941, iar în perioada de convalescenţă începe să proiecteze celebra armă, impresionat de arsenalul german văzut pe câmpul de luptă.

După eșecul inițial la un concurs din cadrul armatei, ”Avtomat Kalaşnikova 1947” se impune şi este integrat în arsenalul soldaţilor sovietici.

Pușca a fost produsă în peste 100 de milioane de exemplare

Până în prezent, Kalaşnikov-ul a fost produs în peste 100 de milioane de exemplare, face parte din dotarea a circa 50 de armate naţionale, iar simbolul său decorează drapelul Mozambicului.

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații
Recomandări

El e bărbatul care a spulberat ursul în Harghita. Primele declarații

Celebrată de propaganda sovietică ca mijloc de autoapărare, primele utilizări ale noii arme de foc sunt însă în scopuri represive, pentru reprimarea protestelor din Germania de Est în 1953 şi a celor din Ungaria în 1956 şi pentru a ucide civilii care încercau să treacă graniţa către Vest, potrivit relatărilor jurnalistului C.J. Chivers în volumul său ”The Gun”.

Armele ”nu sunt create pentru a ataca, ci pentru a apăra patria”, afirmă acesta. „Dacă există AK peste tot, chiar şi în mâinile teroriştilor, nu este vina lui Kalaşnikov, este vina politicienilor”.

Nelly Kalaşnikova, în vârstă de 77 de ani, evocă amintirea tatălui ei: „Ceea ce făcea la uzină, invenţiile sale, era protejat. N-am ştiut nimic. Până în 1990, atunci când este descoperit ca un proiectant legendar”, fapt care, potrivit lui C.J. Chives, pune în discuţie posibilitatea unui design colectiv al AK-47.

Citeşte şi:

Fotoreportaj de la prima zi de votare din Germania: „Nu sunt patriot, eu doar îmi iubesc țara, atâta tot”

Organizatorul unei secții de votare din Marea Britanie: „E superb. Oamenii sunt excepționali. Vin continuu”

Istoria ultimelor alegeri prezidențiale. Anul 2004: Băsescu l-a învins pe Năstase. ”Nu voi fi președintele hoților, baronilor și mincinoșilor”

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte
GSP.RO

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur