Peste 1.000 de rusi  au decedat in ultimele zile din cauza intoxicarii cu bauturi alcoolice contrafacute in zece regiuni din Federatia Rusa. Alte 2.000  de persoane au fost spitalizate, motiv pentru care autoritatile de la Moscova au decretat, in premiera, situatie exceptionala in regiunile cu cei mai multi morti. Autoritatiile  incearca sa puna stavila valului de cazuri de intoxicare cu vodca contrafacuta sau cu inlocuitori toxici de alcool.


Epidemia alcoolica s-a extins in cateva saptamani din Orientul Îndepartat pana in  centrul Rusiei. Agentia pentru protectia consumatorului ridica neputincioasa din umeri, pentru ca nu are cum sa stavileasca dorinta rusului de a bea orice contine alcool, incepand cu apa de colonie pana la dezinfectanti de vase si de baie. Medicii se plang ca, din cauza surogatelor pe care le consuma unii dintre rusi s-a lungit si perioada de insanatosire a pacientului cu hepatita toxica.

Daca inainte erau suficiente doua saptamani pentru a-l pune pe un consumator de alcool contrafacut pe picioare, in prezent acesta abia daca isi revine dupa o luna. Simptomele hepatitei toxice, care ataca in primul rand ficatul, se manifesta la o saptamana de la ingurgitarea alcoolui contrafacut, prin ingalbenirea pielii, o stare generala proasta si  dureri de stomac greu de suportat.


Zeci de orase au fost afectate

Autoritatile din zeci de orase rusesti sunt ingrozite de faptul ca saracia ii impinge pe rusi sa bea tot felul de substante nocive. Regiunile Sverdlov, Irkutk, Vologda, Volgograd, Voronej, Vladimir, Kirov, Tver si Perm sunt cele mai afectate de hepatita toxica. Politia a inceput sa descinda neanuntata si sa inspecteze diverse magazine in care se vand bauturi alcoolice, in incercarea de a descoperi de unde provine alcoolul contaminat. Se pare ca mai multe cisterne cu inlocuitori de alcool destinati unor fabrici de medicamente au disparut fara urma acum cateva luni.

Urmărește-ne pe Google News