Mergi direct la conținut »
Ryanair, Wizz Air şi EasyJet sesizează Comisia Europeană din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din Franța
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ryanair, Wizz Air şi EasyJet sesizează Comisia Europeană din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din Franța

Ryanair, Wizz Air şi EasyJet sesizează Comisia Europeană din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din Franța

International Airlines Group (IAG), Ryanair, Wizz Air şi EasyJet au anunţat că sesizează Comisia Europeană împotriva Franței din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din această țară, considerând că e încălcat principiul libertății de circulație în cadrul Uniunii Europene.

Liniile aeriene consideră că autoritățile franceze încalcă legile Uniunii Europene deoarece nu acordă permisia de zbor deasupra Franței în timpul grevelor. Într-un comunicat transmis cotidianului Libertatea se arată că pasagerilor care se află în acele zboruri li se refuză dreptul fundamental de liberă călătorie între statele membre care nu sunt afectate de grevă.

„Până în prezent, grevele controlorilor de trafic francezi au crescut cu 300 de procente față de 2017. Luna trecută, Senatul francez a confirmat că numai Franța este responsabilă pentru 33% din întârzierile de zbor din Europa. Senatul afirmă, de asemenea, că dreptul la grevă trebuie echilibrat cu obligația de a furniza servicii publice”, se precizează în comunicatul transmis de companiile aeriene.

„Dreptul la grevă trebuie echilibrat cu libertatea de mișcare. Nu numai pasagerii care zboară în și din Franța sunt afectați de grevele controlorilor de trafic francezi, dar și cei care se află în aeronave ce doar survolează țara, în special spațiul aerian extins  ce acoperă Marsilia și Marea Mediterană, care este, de asemenea, supus întârzierilor și întreruperilor masive. Acest fapt afectează liniile aeriene, dar are și un efect negativ important asupra turismului și economiei din Spania”, a explicat Willie Walsh, CEO al IAG.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Există un precedent legal în acest caz. În 1997, Spania a sesizat Comisia Europeană după ce a suferit mulți ani din cauza faptului că agricultorii francezi au împiedicat exportul de fructe și legume în UE. Iar atunci Curtea Europeană a decis împotriva Franței, deoarece autoritățile franceze nu au abordat acțiunile fermierilor și nu au asigurat libera circulație a mărfurilor.

„Autoritățile de control de trafic aerian din Europa se apropie de un moment critic în condițiile în care sute de zboruri sunt anulate sau întârziate zilnic fie din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian, fie deoarece serviciul de control de trafic aerian European nu are suficienți angajați. Când controlorii de trafic aerian din Grecia sau Italia sunt în grevă, zborurile care survolează țările se desfășoară normal. De ce nu poate și Franța să facă la fel? […] Adevărul este că nu au suficienți controlori de trafic aerian pentru a deservi numărul de zboruri programate. Aceste perturbări sunt inacceptabile și cerem autorităților europene și Comisiei Uniunii Europene să ia atitudine rapid și decisiv pentru a se asigura că furnizorii de servicii de control de trafic aerian au suficient personal și că zborurile care survolează anumite zone nu sunt afectate când au loc greve naționale, așa cum se întâmplă în mod repetat în Franța”, a spus Michael OLeary, CEO Ryanair.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Johan Lundgren, CEO easyJet, a completat: „Respectăm în totalitate dreptul la grevă și am purtat un dialog constructiv cu UE și autoritățile franceze pentru a adresa problema grevelor controlorilor de trafic aerian. Din păcate, pasagerii noștri au resimțit un progres foarte mic, motiv pentru care am considerat necesar să facem acest pas important, în special din cauza grevelor cumulate din acest an, care au totalizat 29 de zile până în prezent”.

Directorul General al Wizz Air, una dintre cele mai mari companii europene, ce operează şi în ţara noastră numeroase zboruri, spune că aceste greve dau peste cap planurile de călătorie a mii de pasageri.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

„Eșecul autorităților de control al traficului aerian din Franța de a asigura servicii continue și adecvate este deja cauza unor perturbări majore pentru planurile de călătorie a mii de pasageri în întreaga Europă, iar companiile sunt cele care trag ponoasele. Adresarea acestei probleme trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile europene pentru a se asigura că cetățenii Europei, dar și companiile, nu mai sunt captive din cauza problemelor locale”, a declarat József Váradi, CEO Wizz Air.

Potrivit Eurocontrol, mai mult de 16.000 de zboruri au fost amânate până în luna iunie a acestui an din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din Franța, care afectează mai mult de două milioane de pasageri. Vara trecută, Comisia Europeană a declarat că, din 2005, au existat aproximativ 357 de greve ale controlorilor de trafic aerian în Europa. Acesta este echivalentul a aproximativ o lună pe an, când traficul aerian din Uniunea Europeană a fost perturbat.

Close
Închide
  Close