MENIU CAUTĂ
19 Dec. 2016 19:40 , de Valentina Postelnicu

S-a semnat Protocolul Coaliției de Guvernare PSD-ALDE; Urmează un protocol de colaborare în Parlament cu UDMR

Distribuie

S-a semnat Protocolul Coaliției de Guvernare PSD-ALDE. Un document prin care cele două formațiuni anunță că vor alcătui un program de guvernare comun, vor avea un candidat unic pentru funcția de prim-ministru și vor forma un guvern de coaliție, cu reprezentanți din cele două partide.

Documentul a fost semnat de Liviu Dragnea și de copreședinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Protocolul este valabil pentru următorii patru ani.

Cei trei lideri au anunțat că, având în vedere semnarea protocolului de Guvernare, vor merge împreună la Cotroceni, la consultările pentru formarea Guvernului.

Despre viitoarea structură a Guvernului și propunerea de premier a noii coaliții, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu vor să dea detalii decât după finalizarea consultărilor de la Cotroceni.

'Sunt colegi care se tot autopropun în tot felul de funcții. Nu au înțeles nimic', a spus liderul PSD.

Administrația Prezidențială anunțase programul consultărilor, în care PSD urma să meargă miercuri și ALDE joi la discuțiile cu șeful statului.

Se pregătește Protocolul de colaborare parlamentară cu UDMR

PSD urmează să semneze cu cei de la UDMR o înțelegere. Este vorba despre un protocol de colaborare parflamentară, la nivelul Legislativului. Potrivit unor surse, UDMR va avea în Executiv reprezentanți la nivelul secretarilor de stat și în deconcentrate.

'Discutăm eventualitatea, posibilitatea realizării unui protocol de colaborare și susținere parlamentară', a spus Liviu Dragnea, despre colaborarea viitoare cu cei de la UDMR, precizând că se va semna într-un timp rezonabil.

În urma semnăriii protocolului de guvernare PSD și ALDE, dar și cu susținerea UDMR în Parlament, cele două partide vor avea o majoritate de peste 60% în Legislativ.

UPDATE: 19.40 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a avut discuţii cu PSD privind o colaborare parlamentară punctuală, dar încă nu s-a ajuns la o concluzie comună, urmând ca aceste discuţii să continue, și a exclus varianta intrării Uniunii la guvernare.

„Noi niciodată nu am refuzat un dialog, nici cu domnul Dragnea, nici cu altcineva. Vom vedea mâine, poimâine. Am avut deja o primă discuţie, dar încă nu am ajuns la o concluzie finală, la ceva ce poate fi prezentat opiniei publice”, a spus Kelemen Hunor, despre negocierile cu cei de la PSD și ALDE.

Kelemen a precizat că în acest moment este însă vorba doar despre o colaborare parlamentară, nu despre o intrare la guvernare. 'Ei au o coaliţie formată, un acord politic format, o majoritate asigurată, deci vorbim doar de o colaborare parlamentară punctuală. Dacă ar fi fost vorba de Guvern semnam şi noi un acord de coaliţie. Guvernarea este exclusă în acest moment”, a afirmat el.

Comentarii