Surpriză neplăcută pentru bolnavii cu venituri modeste din România. Cele mai ieftine pastile din farmacii, adică produsele româneşti, au devenit mai scumpe chiar din această lună. Majorările nu sunt semnificative, de la câţiva bani până la câţiva lei, însă companiile româneşti s-au plâns că au fost nevoite să recurgă la scumpiri pentru că altfel nu mai este rentabilă producerea medicamentelor. “Este adevărat că am înregistrat nişte majorări la câteva medicamente româneşti, însă acestea nu sunt foarte mari. Aproape lunar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reglează preţurile”, ne-a declarat Carmen Noapteş, patroana farmaciei “Carmen” din Bucureşti. Mai mult, de la 1 aprilie se vor scumpi şi unele medicamente care se eliberează pe reţete, din cauza reactualizării preţurilor.
De luna viitoare, plătim în plus pe mâncare
Peste o lună, majoritatea alimentelor se vor scumpi cu cel puţin 20%, susţine Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Cauza: taxa pe mâncare nesănătoasă pe care Ministerul Sănătăţii vrea să o aplice de luna viitoare. Toate alimentele care au un conţinut ridicat de sare, zahăr, grăsimi şi aditivi alimentari intră sub incidenţa taxei fast-food. “Mezelurile, brânzeturile, dulceaţa, mierea, produsele tradiţionale şi chiar unele fructe vor avea preţuri cu 20-30% mai mari pentru că producătorilor li se va impune un nou impozit”, susţine Minea.
36.000 de şomeri
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, a declarat că introducerea taxei fast-food ar putea duce la disponibilizarea a peste 36.000 de persoane, deoarece mulţi producători îşi vor restrânge activitatea.