Mergi direct la conținut »
S-a lansat Alianța Vestului. Cum vor patru primari din România să atragă mai multe fonduri europene
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > S-a lansat Alianța Vestului. Cum vor patru primari din România să atragă mai multe fonduri europene

S-a lansat Alianța Vestului. Cum vor patru primari din România să atragă mai multe fonduri europene

Primarii din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea au lansat Alianța Vestului. Prin parteneriatul semnat sâmbătă la Timișoara, edilii vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru a realiza proiecte comune.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a precizat că la baza platformei Alianța Vestului (AVE) stă Declarația de la Alba Iulia.

„Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor”, a declarat Nicolae Robu, conform Mediafax.

Care sunt obiectivele Alianței Vestului

Cei patru edili susțin că și-au asumat mai multe obiective comune precum:

  • accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania;
  • susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad;
  • dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe;
  • finalizarea centurilor;
  • dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional;
  • creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troleibuz, metrou metropolitan;
  • sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură.

De asemenea, Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a declarat că Alianța Vestului nu are nicio legătură cu vreun proiect de separatism teritorial și nu vrea să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

„Nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (…) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane şi creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, şi deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus Boc.

Edilul din Arad, Gheorghe Falcă, a spus că prin realizarea Alianței Vestului se dorește să se transmită un mesaj de responsabilitate şi de stabilitate.

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că Alianţa este un parteneriat realizat în așa fel încât cele patru orașe să devină mai prospere și să poată atrage mai ușor fonduri europene.

„Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe”, a menționat Bolojan.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Citește și VIDEO/ Legendarul Johnny Logan a făcut show gratis într-un restaurant bucureștean. L-a apucat cheful de cântat cu saxofonistului Flavius Teodosiu


 

Close
Închide
  Close