Șacalul auriu este originar din Orientul Mijlociu și până în urmă cu câțiva ani era întâlnit doar în zona Deltei Dunării. Specialiștii avansează mai multe cauze pentru migrația acestuia și sugerează că ar trebui exterminat, arată publicația locală Vremea Nouă.

Profesorul-doctor Ion Constantin spune că acest animal pare inofensiv, dar este o amenințare pentru celelalte viețuitoare, mai ales că nu mai există, la acest moment, un alt prădător mai sus în lanțul trofic.

“Este ca prezenta ciorilor la oraș, par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat. Nu putem ști de ce s-a răspândit, dar supozițiile există: are multă hrană în zonă, șoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un dușman natural, pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase”, a declarat prof. dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, pentru vremeanoua.ro.

Doi șacali aurii au fost filmați, zilele trecute, într-o pădure din județul Iași.

Specialiștii consideră că șacalul auriu a migrat din cauza încălzirii globale și a lipsei altor prădători din pădurile din Moldova.

“Și-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în tară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani și în Botoșani, în Vaslui, în Vrancea sau Galați. Este o specie invazivă, care are o rată a înmulțirii foarte ridicată, iar în Iași este o prezență inedită: ne așteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un șacal auriu”, a declarat prof. dr. Ion Constantin.

Când Selly ajunge să vorbească precum un polițist pensionat prea devreme. Ce e neregulă cu învățăturile celebrului vlogger despre BAC
Recomandări
Când Selly ajunge să vorbească precum un polițist pensionat prea devreme. Ce e neregulă cu învățăturile celebrului vlogger despre BAC
 

Specialistul a explicat că șacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, șopârle, șoareci, iar dacă se înmulțește și se va regăsi în număr mare, poate produce daune majore în ceea ce privește diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

Ad placeholder

“Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supraviețui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa”, a explicat prof. dr. Ion Constantin.

Sursa foto: Wikipedia

Citeşte şi:

”Extrema urgență” COVID-19 a oferit unui condamnat în dosarul interlopilor baronului Cosma un milion de euro de la Primăria Sector 1 pentru computerul tomograf dat Institutului “Matei Balș”

Făcându-i vizibili. Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie: profesori, curieri, paramedici, poștași (I)

Intenția lui Trump de a scoate armata împotriva manifestanților stârnește temeri la Pentagon și furie în opoziție: “Sunt cuvintele unui dictator”

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
RECOMANDĂRI