MENIU CAUTĂ

#SalariileRomanilor. Salariul mediu net din ianuarie, mai mic față de cel primit în decembrie

Distribuie

Salariul mediu net din ianuarie, mai mic față de cel din decembrie. Salariul mediu net din ianuarie 2018 a fost de 2.484 lei, în scădere față de luna decembrie cu 145 lei (-5,5%), a transmis marți Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete au rămas cele din IT&C, la polul opus (cele mai mici salarii nete) rămânând cele plătite în industria ospitalității.

Scăderea salariilor poate fi explicată și prin faptul că în decembrie majoritatea companiilor oferă prime și bonusuri care cresc nivelul salariilor primite din respectivă luna, comentează hotnews.ro.

În luna ianuarie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2017 a primelor ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plătii sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă că urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel:

  • cu 51,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 36,8% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului;
  • între 22,0% și 31,0% în activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
  • între 15,0% și 18,5% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apa caldă și aer condiționat, industria metalurgică, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), tranzacții imobiliare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea altor mijloace de transport;
  • între 10,5% și 14,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din tutun, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii.

Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale și pentru performanțe), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și de aplicarea prevederilor legale, de realizările de producție ori de încasările mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în:

  • transporturi aeriene (+10,2%);
  • fabricarea băuturilor (+4,2%);
  • construcții (+1,3%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel:

  • administrație publică (+3,2%);
  • sănătate și asistentă socială (+2,6%);
  • respectiv învățământ (+0,9%).

Tot INS a confirmat că rata anuală a inflaţiei a crescut, în luna februarie a acestui an.CITEȘTE ȘI… Medicii vor să declanșeze greva generală după Paști, anunță federația Sanitas. Ministrul Sănătății îi acuză de ipocrizie 

Citește mai multe despre BNR, Inflație, Salarii și venituri pe Libertatea.

Comentarii