Care sunt si cum se constata savarsirea contraventiilor prevazute la art. 181? Nu sunt enumerate intr-un mod generalizat, lasand la libera apreciere a aceluia care are dreptul de decizie?
Prin continutul articolului: „se interzice conducatorului de autovehicul si tramvai” faptele se pedepsesc separat si diferentiat in functie de gravitatea si pericolul de accident pe care il prezinta. Astfel, in art. 226 din capitolul sanctiuni contraventionale, veti vedea ca pentru transportarea copiilor in varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore (pct. 5), lasarea libera in timpul mersului a volanului, ghidonului sau manetei de comanda (pct. 12), sau ca s-a circulat cu autovehiculul cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a avea montate pe roti elemente antiderapante omologate, in perioadele si pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei (pct. 14), constituie contraventii si se sanctioneaza cu avertisment sau amenda de la 500.000 lei la 700.000 lei.
Tot contraventii sunt si urmatoarele fapte din articolul 181: transportul in autovehicul sau tramvai a mai multor persoane decat numarul de locuri stabilite in certificatul de inmatriculare sau inregistrare (pct. 2), transportarea persoanelor in stare de ebrietate pe motocicleta sau in cabina ori in caroseria autovehiculului destinat transportului de marfuri (pct. 3), deschiderea usilor de la autovehicul sau tramvai in timpul mersului ori pornirea de pe loc cu acestea deschise (pct. 7), a avea in timpul mersului alte preocupari de natura sa distraga in mod periculos atentia, folosirea de instalatii de sonorizare la un nivel de zgomot care sa afecteze deplasarea in siguranta a lui si a celorlalti participanti la trafic (pct. 9), intrarea cu autovehiculele pe drumurile modernizate daca acesta are pe roti sau caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substante sau materiale ce pot pune in pericol siguranta circulatiei (pct. 9); folosirea abuziva a mijloacelor de avertizare sonora (pct. 13); cand se circula cu un autovehicul care are placutele de inmatriculare deteriorate sau neconforme cu standardul (pct. 17); cand se circula cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei (pct. 19). Aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei.