Satul din Italia care are doar un singur locuitor. Femeia de 90 de ani se bucură însă de singurătate

19 iunie 2017 17:12

Locuitorii unui sat din Italia, aflat în apropiere de granița cu Elveția, s-au mutat rând pe rând în orașe. Astfel, în prezent, în satul Casali Socraggio mai locuiește o singură persoană, Paolina Grassi, în vârstă de 90 de ani, relatează The Telegraph.

Numeroase sate din zonele rurale ale Italiei sunt abandonate de locuitori, iar locuințele ajung să fie în paragină. Unele sunt salvate de străini care vor să-și cumpere o casă de vacanță. Nu este însă cazul stului Casali Socraggio, care a rămas doar cu un singur locuitor.

Paolina Grassi, în vârstă de 90 de ani, locuiește acolo de s-a născut, în 1926. Femeia își amintește de zilele în care străzile satului erau pline de viață.

„Acolo era un restaurant, un magazin, o brutărie și o școală primară. În clasa mea, am fost 36 de elevi. Când m-am născut, trei familii aveau câte zece copii”, și-a amintit Paolina, care a mai avut patru surori.

Soțul femeii a murit în urmă cu 20 de ani, iar ultima soră rămasă în viață a femeii a decedat și ea, anul trecut. Astfel, Paolina a ajuns să fie singura locuitoare a satului.

Cu toate acestea, femeia se bucură de acest lucru. „Liniștea este minunată, în special în timpul nopții. Nu auzi nici măcar o mașină, afară este complet întunecat, iar deasupra cerul este acoperit cu mii de stele”, a povestit femeia, în vârstă de 90 de ani.

Casali Socraggio nu este singurul sat din Italia care a rămas fără locuitori, în aceeași situație fiind alte sute de sate din sudul țării. Oamenii loviți de sărăcie au ales să se mute spre nordul mai bogat al țării.

Un studiu realizat anul trecut a arată că o treime din satele Italiei se confruntă cu depopularea. Un locuitor din șapte a părăsit zona rurală, în ultimii 25 de ani. Totodată, exodul tinerilor a însemnat ca numărul locuitorilor cu vârsta de peste 65 de ani să crească cu 83%.

Astfel, aproape 2.500 de sate sunt pe punctul de se transforma în sate fantomă. Pe lângă această problemă, Italia are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din Europa. Potrivit statisticilor, 577.000 de bebeluși s-au născut în Italia, în 2008, iar în 2016 numărul a scăzut la 473.000.

Într-o încercare de a rezolva această problemă, în unele sate se vând locuințe la prețuri derizori, precum un euro, iar unii edili chiar s-au oferit să-i plătească pe oameni pentru a se muta în satul lor. Într-un alt caz, edilul unui primar i-a invitat pe migranții din Africa să se instaleze în locuințele goale.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro