De Paul Badea,

Un alt roman plecat la munca in Spania si-a gasit sfarsitul departe de casa. Leon Cute, din comuna Feldru, tatal a cinci copii, a murit in conditii cel putin ciudate, la ferma de tauri pentru corida la care lucra. Feldru este detinatoarea unui neobisnuit record national: unul din doi barbati este plecat la munca in strainatate.


Comuna Feldru, din judetul Bistrita-Nasaud, pare sa fie blestemata. Un alt satean si-a gasit sfarsitul departe de casa. Este cel de-al unsprezecelea locuitor din Feldru care moare in Spania, in ultimii sase ani. Daca-i mai socotim si pe cei cinci raniti in urma atacurilor teroriste asupra a doua trenuri, la Madrid, in martie 2004, rezulta un bilant destul de sumbru, socoteala care incepe sa-i puna pe ganduri pe cei ramasi acasa.


Leon Cute plecase la munca in afara granitelor Romaniei. Nu s-a gandit nici o clipa ca la cei 62 de ani poate ar fi bine sa ramana acasa. Dimpotriva, si-a reinnoit pasaportul, si-a cautat un loc de munca, iar destinul l-a trimis tocmai in Spania.


Vestea a cazut in urma cu o saptamana ca un trasnet in mijlocul familiei Cute. Leon a fost omorat de taurii crescuti special pentru sangeroasele coride, in timp ce facea curatenie de noapte intr-unul din tarcurile animalelor. L-au gasit colegii dimineata, cu o piatra in mana dreapta, semn ca sarmanul om a incercat sa se apere. gPoate ca asta a fost voia Domnului, sa moara departe de casa. Suntem cu totii tristi. Poate ca dupa ce vor termina ancheta ne vor instiinta si pe noi. Acum asteptam sa aduca sicriul in tara, sa-i facem cele de cuviintah, spune Iacob Cute, var cu Leon.


Pe Iacob, vestea mortii lui Leon l-a intristat si l-a ingrijorat teribil. In afara de durerea provocata de pierderea cuiva drag, el se gandeste cu groaza ca ar putea fi urmatorul parinte sunat de autoritatile spaniole. Are nu mai putin de zece copii, iar cinci dintre ei sunt plecati la munca afara, tot in Spania. Incearca sa-si aminteasca numele lor si incepe sa-i numere pe degete. gPai, sunt cam asa: Iacob, Ion, apoi Pavel si Daniel, Leonida si din nou Iacob. Toti muncesc acolo. Imi este dor de ei si n-as vrea sa le vina numele de pTacoloh, ofteaza el.


Azi un mort, maine altul, la anul doi, trei si tot asa, sarmanilor bistriteni li se intampla in strainatate tot felul de lucruri misterioase, care-i pun la modul serios pe ganduri pe cei ramasi acasa. Nicolae Leonte, de doar 17 ani, a fost gasit in 2004 de politia din Almeria inecat intr-o piscina, iar pentru ca familia nu a avut bani pentru a-i repatria cadavrul, a fost incinerat acolo. Aceeasi soarta a mai avut-o si Silivan Plug, un tanar de 20 de ani din Maieru. Tot inecat, tot intr-o piscina, nici despre cazul lui nu se mai stie nimic. Un altul a fost injunghiat de necunoscuti, altul a murit calcat de tren, singurul lucru cert e ca majoritatea au avut parte de morti violente. Jumatate din forta de munca a comunei e in afara tarii si vine acasa doar de doua ori pe an.


Pentru ca Ionica Ticlau a avut ocazia sa munceasca si sa castige bani frumosi taind paduri in Germania, imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, nu s-a impotrivit atunci cand copiii lui, Leut (foto stanga) si Maria (foto dreapta jos), l-au anuntat ca vor sa plece si ei.


gI-am lasat sa se duca, dar acum parca ma gandesc de doua ori. Amandoi au muncit prin Spania, prin Turcia, pe unde au prins, iar acum s-au asezat in Irlanda. El este electrician, iar ea lucreaza la un restaurant. Am si un nepotel de care sunt tare mandru, este jumatate irlandez, jumatate roman, asa, ca sa nu fie nimeni suparath, explica Ionica.


Preturi uriase la terenuri


Interesant este faptul ca Feldru este de ani buni in fruntea unui top national al localitatilor din mediul rural cu cel mai scump pamant intravilan. Preturile care se vehiculeaza astazi sunt absolut ametitoare si incredibile pentru o localitate din mediul rural, la notariatele din Bistrita-Nasaud fiind inregistrate tranzactii imobiliare in care s-au platit si 900 de euro pentru un metru patrat de teren.

Intrebarea care l-a surprins la sfarsit pe Iohannis: "Este o temă pe care nu am abordat-o prea des"
GSP.RO

Intrebarea care l-a surprins la sfarsit pe Iohannis: "Este o temă pe care nu am abordat-o prea des"

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile
HOROSCOP

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile