De Cristian Anton,

Domeniul fizicii este construit pe investigarea a patru forțe care se manifestă în mediul înconjurător. Este vorba despre gravitaţia, electromagnetismul, forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă.

Fizicianul Attila Krasznahorkay, de la Institutul de cercetări Nucleare de pe lângă Academia Maghiară de Științe, a condus un colectiv de cercetători care susțin că au primele date privind o nouă forți fizică.

Rezultatele investigațiilor întreprinse de cercetători sugerează că ar fi vorba despre o a cincea forță.

Savanții au urmărit comportamentul unui atom de heliu care emitea raze de lumină pe măsură ce era supus descompunerii. Unghiul la care a avut loc diviziunea atomică a fost de 115 grade, un fapt care nu putea fi explicat folosind cunoștințele actuale ale fizicii.

A doua oară când descoperă noua particulă

Attila Krasznahorkay a declarat că este a doua oară când echipa sa reușește să identifice noua particulă. Au denumit-o X17 deoarece i-au calculat energia cinetică la 17 megaelectronvolți. ”X17 ar putea fi particula care face legătura între lumea vizibilă și materia întunecată”, arată profesorul.

Jonathan Feng, profestor de fizică și astronomie la Universitatea din California, Irvine, a declarat că urmărește activitatea echipei maghiare de ani buni și consideră că este vorba despre o descoperire epocală. Dacă rezultatele cercetării pot fi repetate ”e vorba de un premiu Nobel evident”, arată profesorul.

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața
Recomandări

Ultimul mesaj postat de Kobe Bryant înainte de tragedia în care și-a pierdut viața

Specialiștii maghiari au publicat rezultate similare ale cercetării și în 2016, în Physical Review Letters. În cel moment studiau descompunerea unui izotop diferit, beriliu 8. Și atunci au identificat electroni care se separau de atom la unghiuri neobișnuite, 140 de grade.

Am prezentat o particulă nouă pe care nu o mai văzuse nimeni până atunci. Existența ei nu putea fi explicată pe baza modelului standard al fizicii particulelor astfel că a fost supusă investigațiilor.


Attila Krasznahorkay:

În ciuda reticențelor, echipa maghiară vorbește despre cea de-a cincea forță ca despre o ”forță fotofobică” deoarece particulele par să ”se teamă de lumină”.

Până acum cercetătorii din toată lumea care au verificat rezultatele obținute de maghiari nu au putut să identifice erori.

Descoperirea va confirma teoria cîmpului unificat a lui Albert Einstein

Maghiarii aveau nevoie să confirme rezultatele investigației din 2016 și noul proiect pare să fi făcut chiar acest lucru. Feng susține că nu este decât o singură șansă dintr-un miliard ca noile rezultate să fie provocate de altceva decât particula X17 și această nouă a cincea forță.

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal
Recomandări

Adriana Oprea, analiză devastatoare: Ceilalţi viermi din cazul Caracal

Savanții susțin că este nevoie ca un alt grup de cercetători să reușească să obțină aceleași rezultate folosind un al treilea tip de atom în afara celor de beriliu și heliu.

Ar fi vorba de o cale de a obține o confirmare valabilă pentru teoria câmpului unificat, formulată de Albert Einstein. ”Nu avem de ce să ne oprim la a cincea forță”, spune Feng, ”Ar putea fi și o a șasea, a șaptea sau a opta forță”, arată CNN.

Încercarea de ”a intra în mintea lui Dumnezeu”

Albert Einstein a avut trei mari teorii, dintre care numai două sunt cunoscute la scară largă, potrivit descopera.ro.

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele
Recomandări

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele

Prima, Legea Specială a Relativităţii, enunţată în 1905, ne-a dat formula E = mc2, care a condus la fabricarea bombei atomice şi a dezlegat misterul stelelor.

A doua mare teorie a savantului de geniu a venit sub forma Legii Generale a Relativităţii, din 1915, care a adus în discuţie ideea plierii spaţiului, Big Bang-ul şi găurile negre.

Dar mulţi nu ştiu că poate cea mai mare dintre teoriile sale abia urma să iasă la lumina şi nu a fost niciodată definitivată: „o teorie a tuturor lucrurilor”, cunoscută şi ca „teoria întregului”.

Realizarea de căpătâi a lui Einstein voia să fie teoria câmpului unificat, o încercare de a „a intra în mintea lui Dumnezeu”.

Citeşte şi:

Un filmuleț viral amintește ce au strigat oamenii în decembrie 1989 și de ce e important să votăm

Libertatea a vorbit cu 3 români care nu votează în turul 2 al alegerilor prezidențiale: “Nu merg la vot, pentru că m-am săturat de 30 de ani de minciuni”

Din Germania, Ambasadorul Emil Hurezeanu: “Am cerut voluntariat din partea comunităților de români. Mi s-a răspuns de fiecare dată mult peste așteptări!”

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu
HOROSCOP

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu