Șefa Serviciului Învățământ din cadrul Administrației pentru Sănătate și Educație (ASEMT), al cărei soț este contabil la liceul în care au fost descoperite probleme, a fost obligată să plece din Primăria Timișoara.
Cuprins:
Elevele, forțate la interacțiuni nepotrivite
Elevii Liceului Tehnologic de Vest, unitate de învățământ din Timișoara, au declanșat la începutul lunii aprilie 2025 mai multe proteste.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/06/protest-liceul-tehnologic-de-vest-1024x768.jpg)
Adolescenții s-au arătat nemulțumiți de faptul că trebuie să plece din școala în care învață pentru a face loc elevilor de la Colegiul Național Ana Aslan, clădire situată în zona centrală a capitalei Banatului, care a intrat în reabilitare.
Protestele elevilor au atras atenția viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, care a mers în școală să stea de vorbă cu elevii. În cadrul discuțiilor, elevii au insistat pentru rămânerea în școală, dar au acuzat și condițiile improprii în care învață.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b11e895d01449bf45455fcc2d0b888bf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/06/protest-1024x461.jpg)
Mai multe eleve cazate în internatul liceului i s-au plâns viceprimarului că, în timp ce merg la ore, dau nas în nas pe holurile unității de cazare cu bărbați care ies de la duș îmbrăcați doar în prosop.
Descoperirile făcute la un control inopinat
În urma discuției cu elevii, în 14 aprilie 2025 viceprimarul Lațcău a mers, cu Poliția Locală, într-un control inopinat la internatul Liceului Tehnologic de Vest. Acolo, edilul a descoperit că un etaj al internatului era ocupat de muncitori, că într-un spațiu funcționa un salon de masaj sau că alte camere erau închiriate unei firme de pază. În plus, un atelier de practică a fost transformat în apartament și închiriat unei familii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_2504cf42a5070d3758d850524c6d6711.jpg)
Demisia directoarei și autosesizarea Poliției
În urma descoperirilor făcute de Ruben Lațcău, directoarea școlii, Georgeta Horelu a demisionat. „În afară de elevi și studenți, care ocupă două etaje, au fost și niște camere cu muncitori cărora, oricum, le-am făcut înștiințare să părăsească căminul din 28 (aprilie – n.r.). Știu că am greșit, îmi asum, mi s-a spus să îmi dau demisia de onoare. Și o să mi-o dau, ca să nu sufere toți copiii. Cu banii încasați, avem control acum, avem contracte, avem chitanțe, avem facturi, avem tot. Toți banii au intrat în venituri proprii (ale școlii – n.r.), nu în buzunarele cuiva”, a declarat, pentru publicația locală Tion, directoarea demisionară.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/06/control-camin-1024x597.jpg)
În urma scandalului, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au anunțat că s-au sesizat din oficiu și vor ancheta situația de la Liceul Tehnologic de Vest. De asemenea, Inspectoratul Școlar Timiș a anunțat declanșarea unei anchete, iar primarul Dominic Fritz a cerut verificări ale Corpului de Control.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3a95fe0f36b157131592583f8ca7996b.jpg)
„Acei bani nu au intrat în bugetul liceului”
Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat că raportul Corpului de Control arată că banii încasați din chirii nu au intrat în bugetul liceului, motiv pentru care Primăria Timișoara a depus plângeri penală.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/06/ruben-latcau-hepta8307352-1024x683.jpg)
„Raportul consemnează sumele de bani care au fost încasate de către Liceul Tehnic de Vest, teoretic, dar care n-au intrat niciodată în bugetul oficial al liceului. Acei bani pentru care se emiteau chitanțe n-au fost niciodată niște bani care să intre în bugetul liceului în mod transparent. Deci nu știm exact, cel puțin nu pot să comunic public, unde ajungeau. Știu că sunt niște anchete în curs și sper să ni se comunice aceste informații cât mai curând prin niște acuzații oficiale publice pe care Poliția și Serviciul de Investigații Economice să le facă”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău pentru Libertatea.
Contabilul liceului, soțul șefei de la Serviciul Învățământ
Viceprimarul a mai declarat că și contabilul liceului, a cărui soție, Alina Ramona Rosenblum, era chiar șefa Serviciului Învățământ din Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara (ASEMT), „a cunoscut în detaliu, dacă nu a fost cel puțin creierul acestor întâmplări”.
Acesta este, potrivit lui Lațcău, motivul pentru care șefa Serviciului Învățământ a fost obligată să plece din Primăria Timișoara în urma scandalului.
„Am avut o discuție cu ea a doua zi. I-am spus că este, din punctul meu de vedere, un conflict grav de interese, ca dânsa, care verifică situațiile economice în școli, să fie soția domnului care este responsabil sau despre care presupunem că este responsabil de astfel de lucruri. Dânsa s-a transferat într-o altă instituție”, a mai declarat Ruben Lațcău.
Viceprimarul susține că șefa de serviciu s-a apărat spunând că nu știa despre situația de la Liceul Tehnologic de Vest, dar lui îi este „foarte clar că acolo vorbim de un grup infracțional organizat care a avut parte de protecție la un moment dat inclusiv din partea unor oameni din primărie și nu numai”. Contactată de Libertatea, fosta șefă de serviciu din Primăria Timișoara a declarat că nu vrea să facă niciun comentariu.
Fosta directoare: „Toți banii s-au plătit”
Fosta directoare a Liceului Tehnologic de Vest, care a demisionat în urma scandalului referitor la cazări a declarat că a citit raportul Corpului de Control al primarului, consideră că neregulile imputate de primărie sunt relativ minore.
„Concluzia e că au fost niște nereguli legate de casierie. O doamnă care avea contract pe 360 de lei, casiera nu știu de ce i-a spus și doamna a crezut-o că a plătit 180. Unii care erau cazați au plătit ulterior, banii s-au recuperat. Toți banii s-au plătit”, a declarat fosta directoare.
Cosmin Hogea, inspectorul școlar general adjunct al județului Timiș, a declarat că verificările Inspectoratului Școlar nu au descoperit nereguli grave, dar instituția nu are competențe pe verificarea circuitului banilor încasați din închirierea spațiilor.
Hogea a declarat că în urma scandalului de la Liceul Tehnic de Vest au fost controlate toate internatele din Timișoara, descoperindu-se că și în altele erau cazați studenți, iar acum „au rămas sute de camere de cămin goale”.
„Cei care au avut căderea să verifice sunt cei de la primărie. Nu aveau ce să caute muncitori acolo (n.r. – în internatul Liceului Tehnologic de Vest)”, a declarat Hogea pentru Libertatea.
Corpul de Control, mult mai blând în raport decât viceprimarul
Raportul Corpului de Control și Antifraudă al Primarului, studiat de Libertatea, arată în detaliu care au fost neregulile depistate de inspectorii din Primăria Timișoara în urma verificărilor de la Liceul Tehnologic de Vest.
Spre exemplu, una dintre constatări arată că în două camera ale internatului, 221 și 222, erau cazate șase persoane pentru care nu existau contracte de cazare. Pe lista cazaților, cele șase locuri erau alocate unei firme care a închiriat două camere.
„În contractele de închiriere nu sunt menționate persoanele care urmau să fie cazate. Se poate presupune că aceste persoane sunt angajați ai societății, însă nu au fost identificate liste de evidență a angajaților societății contractante, iar în acest caz nu se păstrează o trasabilitate/evidență clară cu toate persoanele care sunt cazate în internatul liceului”, se arată în raportul studiat de Libertatea.
Corpul de Control al Primarului a descoperit contracte de închiriere cu mai multe firme, iar inspectorii au subliniat că aceste contracte au fost încheiate nelegal, pentru că a fost schimbată destinația spațiilor fără acordul proprietarului (Primăria Timișoara – prin Administrația pentru Sănătate și Educație) și al Ministerului Educației.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/06/internat-folosit-ilegal-pentru-muncitori-4.jpg)
„Au fost identificate contracte individuale de cazare încheiate cu persoane fizice, angajați ai unor societăți comerciale sau ai unor instituții, persoane care nu au și calitatea de student. Acestor contracte li s-au aplicat tarifele de cazare pentru studenți”, se mai arată în document.
Inspectorii din Primăria Timișoara au mai identificat cu ocazia controlului contracte nesemnate, fără număr de înregistrare sau cu informații incomplete.
Prejudiciu de 2.000 de euro, recuperat
Raportul studiat de Libertatea mai reține că facturile pentru încasarea chiriei erau emise cu întârziere, fără a fi incluse în chirie penalități de întârziere. În cazul unei firme cu care liceul avea contract, a fost constatată o sumă neachitată de 7.140 de lei.
„Au fost identificate cazurile unor persoane care, pentru anumite perioade de timp, nu și-au achitat contravaloarea cazării, deși aveau contract de cazare și locuiau în internat”, au mai reținut inspectorii de la primărie.
În documentul studiat de Libertatea sunt prezentate și cazurile de chiriași cu restanțe, cea mai mare fiind de 9 luni. Spre exemplu, un chiriaș a avut de achitat pentru trei luni suma de 540 de lei. Suma totală a restanțelor este de aproximativ 10.000 de lei (2.000 de euro), banii fiind recuperați integral în timpul verificărilor.
Una dintre nereguli a vizat încasarea unei chirii la jumătate din valoarea contractului pentru o perioadă de 19 luni. Practic, deși în contract era prevăzut un tarif 360 de lei, a fost încasată suma de 180 de lei. Prejudiciul adus liceului a fost de 3.420 de lei. Casiera „și-a asumat cele constatate, menționând că în acest caz e vorba de o eroare umană”.
Corpul de control a mai subliniat că „a identificat o practică de lucru neconformă prin care se încasează pe bază de chitanță de la elevi contravaloarea cazării și a meselor, urmând ca ulterior să se restituie banii către aceștia conform statelor de plată decont”.
Inspectorii au dispus o serie de măsuri pentru remedierea deficiențelor din contabilitate. În raport nu se face nicio referire la sesizarea organelor de urmărire penală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_25b059b3bea3a985c66385209c36d149.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ec619b7effb70ca7728c0dd91344db17.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_021fcfa20ad6ecebe4c6aa97c05b5aaa.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_97eb9db2dc5fe99720b90513dde20682.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8bf70fcb510b581c07be7dc09d879302.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_3e46e74d912e8a40ea16ff15cc678049.jpg)
Alte știri
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_220a4e7ccb954f85004542db9ff636a6.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_1d9d047c0fa23922fa563fbf643a528c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_ceb1c219279d58fc58fe1ef6c2266587.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_6a1700de5fc52ca5f1fec23656927997.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2b71152b51ea46aa735217d28841a5b.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_a45b56d000f1da476ef034a403e2f8f8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_2b266e7c27af6ab1f58f19b6021bdae6.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_0fe7c2f33abc07241ddeebc44d249c99.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_d143e0d99ea35a1d32e9eb74ddf7ce7e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_e940c2fcd7ca52e2b2cc93ac270aaf33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_1309ad836f2511cdbfad2c8078752fcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_500b66dc01107d68915ca3c6d59b1a11.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_e71f6998c9e1e90b835a23190db5cac8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_7a110f0e8be1e27e7dc721dcfbb54558.jpg)
Mihu 10.06.2025, 19:24
Pai da. Elevii si studentii trebuie sa plateasca gazda, ca locuri in spatiile destinate lor sunt ocupate de altii
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.