Mergi direct la conținut »
Scandal de 90.000.000 €!

Afaceriştii din turism au dat, ieri, un ultim-atum Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), cerându-i să transmită populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc făcute publice de autorităţile de la Sofia, pe motiv că alerta lansată de autorităţile de la noi le creează prejudicii importante. Potrivit acestora, apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate în alte zone decât Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, unde nu este permisă nici acum îmbăierea. “Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm să o transmită, dacă nu, miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând vacanţe în Bulgaria”, a spus vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea (foto). Iar miza e cu adevărat uriaşă, având în vedere că mii de turişti s-au adresat deja agenţiilor pentru a cere lămuriri şi chiar banii înapoi!

De Mihaela Barbu,

300.000 de români merg în vacanţă la ei

“Autorităţile noastre, la fel ca şi cele din Bulgaria, ar trebui să conştientizeze că nu ne putem juca cu declaraţiile şi atenţionările inexacte. Mii de turişti români sună disperaţi la firmele de unde şi-au cumpărat vacanţele pentru a afla dacă e un pericol real şi în ce situaţii şi-ar putea recupera banii. Dac-ar fi să vorbim concret, pe cifre, într-un sezon estival, 300.000 de români merg în vacanţă la bulgari. La un preţ mediu al unui pachet de 300 de euro, ar însemna că vorbim de 90 de milioane de euro. Din a-ceşti bani, agenţiile româneşti au un comision de 10%, respectiv 9 milioane de euro”, ne-a declarat, Traian Bădulescu (foto), consultant în turism. Răspunsul MAE a venit însă, la scurt timp după ultimatum, cu o explicaţie privind sursa alertei de săptămâna trecută.
“Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la Spitalul Sf. Ivan Rilski din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014. Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia, în colaborare cu autorităţile bulgare, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri”, au arătat oficialii MAE.

Românii contraatacă prin tot felul de oferte

În timp ce turismul vecinilor se luptă cu “scandalul hepatita”, pe litoralul românesc, treaba pare să meargă bine. Proprietarii de hoteluri au prelungit programul “Zile gratuite de vacanţă” pentru sejururi de minimum cinci nopţi şi este disponibil sub forma “Plăteşti 5 nopţi şi stai 6” sau “Plăteşti 6 nopţi şi stai 7”. Mai mult, şi-au anunţat prezenţa pe plajele noastre circa 20.000 de turişti din Republica Moldova, care vizează, în principal, staţiunile din partea sudică a litoralului românesc.

 
 
Close
Închide
  Close