De Dragoș Tănase, Alexandra Nistoroiu,

Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză, într-o postare făcută astăzi pe pagina sa de Facebook, că Ministerul Sănătății ar fi decis în mod ilegal achiziționarea a 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent, care nu acoperă și grupa de vârstă 6 luni-3 ani, conform prospectului.

Pentru acestea, Ministerul ar fi plătit suma de 700.000 de euro. În luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin, care nu acoperă categoria de vârstă menționată.

Acesta susține că, astfel, nu a fost respectat caietul de sarcini și că decizia de achiziție a MS ar fi fost luată fără să fie respectat cadrul legal. Emanuel Ungureanu scrie că va sesiza aceste fapte expuse în relatarea sa la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Sorina Pintea: „Îl voi da în judecată”

Într-o declarație pentru Libertatea, Sorina Pintea (fostul ministru al Sănătății, până la demiterea guvernului prin moțiune de cenzură) respinge ferm acuzațiile și spune că totul va ajunge în instanță.

„Îl voi da în judecată pe domnul Ungureanu pentru aceste afirmații calomnioase. Corpul de control al ministrului a verificat licitația, iar caietul de sarcini a fost respectat întocmai. Ministrul nu a fost implicat în licitație, nu particip la întocmirea caietelor de sarcini și nu am relații cu nicio companie farmaceutică”, ne-a declarat Sorina Pintea.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

„Ce nu știe domnul Ungureanu este că licitațiile sunt adjudecate în funcție de raportul calitate-preț și că noi prin această licitație am făcut economii de 22 milioane de lei față de bugetul aprobat”

Sorina Pintea:

Aceasta a precizat că a fost încheiat un acord-cadru cu cinci firme, iar prețul pentru unul dintre produse, vaccinul antigripal care poate fi administrat și la vârste  de 6 luni-3 ani era de 45 lei. 

„Prețul pentru celelalte vaccinuri era de 40 lei, iar MS avea nevoie doar de 10.000 de doze pentru copii 6 luni – 3 ani. Restul, 1.490.000 de doze puteau fi luate mai ieftin, cu 40 lei, de aceea au procedat așa”, a mai spus fostul ministru.

Sorina Pintea a afirmat că dozele pentru bebelușii de până în 3 ani vor veni la sfârșitul lunii octombrie. Cifra estimată de 10.000 de doze, pentru copiii cu vârste sub 3 ani, a venit din partea Direcțiilor județene de Sănătate Publică (DSP). DSP-urile, la rândurile lor, primesc estimări de la medicii de familie despre numărul de pacienți aflați în grupele de risc, care trebuie vaccinați în campania de imunizare antigripală: bebeluși, gravide, vârstnici, persoane cu boli cronice.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

”Era perfect dacă le cumpăram cu prețul maxim, nu? Atunci chiar că eram bună de plată… 22 milioane de lei! Să fi aruncat pe fereastră 22 milioane de lei?”

Sorina Pintea:

Licitația pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent

Ministerul Sănătății a generat o licitație deschisă pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent, prin acord cadru, în luna mai a anului 2019. 

Acordul-cadru are o durată de 48 de luni, deci în baza lui vor fi cumpărate aproximativ 8 milioane de doze, necesarul pentru 4 campanii anuale de imunizare. 

Medicii confirmă că vaccinul antigripal achiziționat de MS nu este recomandat copiilor sub 3 ani

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a confirmat, la Digi 24, că vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății nu este recomandabil copiilor sub 3 ani.

El a explicat că virusul gripal se schimbă în fiecare an și atunci, în acest an Ministerul Sănătății a mers pe varianta tetravalentă, ceea ce înseamnă că vaccinul e acum mult mai acoperitor.

„E adevărat că prospectul ne spune că nu e recomandat pentru copiii sub 3 ani. Asta înseamnă următorul lucru: cei mai mulți vor putea să se vaccineze și știm că vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor peste 65 de ani, celor care au boli cronice și pentru personalul medical”

Medicul Adrian Marinescu

Acesta a precizat că vaccinul antigripal de acum este cea mai bună variantă de tetravalent, pentru că surprinde două tulpini de virus gripal A, două tulpini de virus gripal B și astfel exista șansa de a prindem orice tip de virus gripal.

FOTO: Inquam Photos/George Călin; Hepta

Citeşte şi:

Cele mai grave epidemii din istorie. Boala care a ucis aproape 25 milioane de oameni

Vaccinurile ar putea intra pe lista medicamentelor compensate pentru întreaga populație

Ministerul Sănătății a cumpărat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal. Ce trebuie să facă românii care vor să se vaccineze

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși