De Cristina Ologeanu,

Stelian Tănase vrea un BBC românesc

“În primul rând, trebuie să spun clar: nu e vorba de transformarea TVR 1 în- tr-un canal de ştiri. În momentul de faţă, cele două posturi ale televiziunii publice nu au o identitate editorială diferenţiată. Ce diferenţă de conţinut este acum între TVR 1 şi TVR 2? În lege scrie clar că aceste canale trebuie diferenţiate, iar eu asta vreau să fac. TVR 1 să devină un post de actualităţi, în genul BBC (n.r. – postul naţional de televiziune din Marea Britanie), nu CNN (n.r. – post TV american axat exclusiv pe ştiri). Adică, pe acesta să se transmită emisiuni gen «Reflector», «Viaţa satului», emisiuni asemenea celei realizate de Moise Guran, emisiuni pentru minorităţi, reportaje, ştiri, emisiuni ale MAI, ale Armatei, ale Parlamentului. Să fie un post publicistic, iar TVR 2 să fie cel generalist”, a explicat Stelian Tănase pentru Libertatea.
De altfel, el mai susţine că acesta este unul dintre punctele planului său de reorganizare a TVR, pe care l-a înaintat Parlamentului şi pe baza căruia a primit votul de învestire în funcţia de preşedinte director general al televiziunii publice. Procesul prin care trece TVR va fi unul de durată: “E o strategie care va dura un an, un an şi jumătate.Toate aceste schimbări se vor termina în 2016”, ne-a mai declarat Stelian Tănase.
Directorul general mai consideră că se impune şi o schimbare a Legii 41, după care funcţionează instituţia pe care o conduce: “Trebuie o nouă lege a TVR, o nouă organigramă, o nouă lege a publicităţii în TVR, fiecare canal trebuie să aibă identitate proprie. Aşa cum a funcţionat de 20 de ani încoace până acum, a dus postul în pragul falimentului”.

Angajaţii stau ca pe un butoi de pulbere

Anul acesta, angajaţii TVR au ieşit de câteva ori să protesteze în curtea instituţiei, fie faţă de concedierile masive, fie faţă de întârzierea plăţii salariilor. Însă Stelian Tănase mărturiseşte că nu se simte intimidat de aceste manifestări: “Îmi face plăcere să îi văd pe oameni în curte, dar prefer să îi văd muncind. Bugetul pentru salarii e pe muchie de cuţit şi vor fi bani atât timp cât vom mai fi păsuiţi cu datoriile”.
Legat de zvonurile că va urma un nou val de concedieri, preşedintele TVR susţine că este împotriva unor astfel de practici: “Sunt împotriva datului oamenilor afară, mi se pare exagerat să vină un manager nou şi să se pună pe dat oamenii afară. Mai bine îi reorganizez sau îi redistribui în alte departamente”.

TVR 2 se transformă în Super TVR sau Extra TVR

“Ar trebui să renunţăm la ideea de canalul 1 şi 2. Aşa se creează impresia că 2 este secundar, că furnizează marfă de mâna a doua, ceea ce nu e adevărat”. În noua variantă, spune Stelian Tănase, TVR 1 ar trebui să se numească simplu TVR, iar pentru TVR 2 sunt în discuţie mai multe variante, printre care Super TVR şi Extra TVR.

Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii că Viorica Dăncilă va fi săltată de către DNA
Recomandări
Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii că Viorica Dăncilă va fi săltată de către DNA
 

Ce părere au plătitorii de taxă radio-tv obligatorie: «Nu mai vreau să aud ştiri peste ştiri şi iar ştiri»

Tarzan Gheorghe (84 de ani) vânzător de flori: “Pe vremea mea, la ora 22.00 se închidea postul. Atunci nu vedeai crime la televizor, fete despuiate, exista o decenţă în limbaj, comportament, vestimentaţie. Acum refuz să mă uit la TV, mă înspăimânt de ce văd. O să ajungem o ţară de criminali. Îmi plăcea şi mie să o văd pe Andreea Marin, ajuta oamenii nevoiaşi. Ştiri peste ştiri şi iar ştiri nu vreau să mai aud, în condiţiile în care le mai dăm şi bani”.
Alina (24 de ani), asistent manager: “Pe bune? Se transformă în post de ştiri? Nu ştiam, nu mă tentează TVR, când aud de postul ăsta mă duce gândul la vremea bunicilor, vremea comuniştilor, nu am ce să învăţ. Mai bine urmăresc Antena 3, cea mai bună televiziune de ştiri. Probabil vor avea audienţă în rândul oamenilor de la ţară care nu au cablu şi se uită la TVR”.
Ovidiu (32 de ani), vânzător: “Nu-mi convine, domnule, ce se întâmplă, sigur o să devină un post identic cu al lui Dan Voiculescu, cine ştie ce mogul vine la putere. Îmi plăcea să mă uit la emisiunea prezentată de Iuliana Tudor, «O dată-n viaţă», apoi aveau foarte multe filme bune seara”.
Dan (34 de ani), taximetrist: “Nu ştiu ce să vă spun, pentru că nu mă uit la acest post de televiziune. Cred că am o perioadă bună de timp de când nici nu mai ştiu cine prezintă ştirile la TVR. Având în vedere că noi dăm bani, aş fi de părere să se facă un sondaj de opinie, o să se trezească într-o bună zi că nu se mai uită lumea şi pică în cap audienţa”.
Raducan Nicolae (40 de ani), tâmplar: “Mi se pare o idee foarte bună, poate în felul acesta o să spulbere cineva audienţa altor televiziuni pline de minciuni. Cu siguranţă o să mă uit la noul TVR, abia aştept, oricum eu urmesc ştirile de la 19.00”.
Stanciu (34 de ani), student: “Mă bucur foarte mult de proiect, este un lucru foarte bun, sper să fie singura televiziune din ţară care o să ne spună şi nouă adevărul. Ne-am săturat de moguli”.
Diana Stănoiu (25 de ani), consultant: “Am o părere neutră, însă nu sunt de acord să plătim taxa, pentru că eu nu urmăresc postul naţional. Nu mi se pare normal ca în loc să difuzeze un film de calitate sau o emisiune de succes, să stăm să ne uităm la crime şi omoruri sau tâlhării”.
Adriana (28 de ani), referent de specialitate: “Nu mi se pare deloc normal ca timp de 24 de ore să vedem pe TVR 1 ştiri non-stop şi alea foarte trase de păr. În condiţiile acestea, nu mai sunt de acord să plătim taxa de radio tv obligatorie”.
«Nu-mi doresc decât ca actuala conducere să redreseze instituţia» Marina Almăşan, emisiunea «37oC»

«Nu vreau să comentez în legătură cu acest subiect» Iuliana Tudor, emisiunea «O dată în viaţă»

«Sunt în concediu şi nu ştiu nimic despre schimbările din TVR» Cătălin Ştefănescu, emisiunea «Garantat 100%»

RECOMANDĂRI
Cristi Borcea a rămas fără permis și a fost amendat de către Poliția Capitalei! Viteza cu care a fost surprins conducând
GSP.RO
Cristi Borcea a rămas fără permis și a fost amendat de către Poliția Capitalei! Viteza cu care a fost surprins conducând
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor