UPDATE ora 22.10. Invitat la B1 TV, Ludovic Orban a făcut o serie de declarații legate de intrarea Bucureștiului în scenariul roșu. Premierul a anunțat că noile restricții, care vor fi anunțate după ședința de mâine a CMBSU, vor fi ”cele mai severe din prevederile actuale” și vor fi valabile 14 zile de la momentul intrării în vigoare.

Iată principalele declarații ale premierului la B1:

 • Mâine la 15.00 se va întruni CMSU și va pune în practivă reglementările din Hotărâre. La un nivel de infectare de peste 3 la mie, se iau următoarele măsuri: obligativitatea portului măștii în toate spațiile publice închise și deschise… Toate școlile vor funcționa online, deci se suspendă predarea în clase. Va fi școală în online. Momentul va fi anunțat. Mâine, însă, copii merg la școală în regim normal.
 • Se suspendă activitatea în instituțiile de cultură, teatre cinematografe dar și în restaurante, cafenele.
 • Aceste măsuri au valabilitate 14 zile. Obiectivul nostru e ca în această perioadă să intrăm pe un trend descendent. Sunt cele mai severe măsuri prevăzute în prevederile actuale.
 • Poliția Locală trebuie să asigure în Centrul Vechi, și nu numai, respectarea regulilor. Ne-am și gândit ca în zonele unde riscul de infectare e mare să existe patrulare permanentă.
 • Am luat decizia ca pe o perioadă de 30 de zile, din data de 15 octombrie, să nu mai permitem – cer scuze față de cei care aveau programate – nunți, botezuri. Pe de altă parte, trebuie să punem degetul pe rană: aici nu s-a respectat. Noi am stabilit clar: maxim 100 de persoane în spațiu deschis, maxim 50 în spațiu închis. Am avut controale efectuate în care am descoperit nunți de 300 – 400 de persoane. Organizatorii de evenimente și de multe ori nuntașii au încălcat aceste reguli. Pe primul loc în ceea ce privește infectarea ca și cauză a fost participarea la aceste evenimente. Și eu am discutat cu persoane pozitive și toți mi-au spus că au participat la o nuntă sau la un botez.

UPDATE ora 20.55. Prefectul Capitalei a anunțat că ședința în care se va discuta despre măsurile care se impun, după ce Bucureștiul a depășit rata de infectare cu COVID de 3 la mia de locuitori, va avea loc luni, la ora 15.00.

”Instituția Prefectului – Municipiul București anunță că mâine, 19 octombrie 2020, ora 15.00, va avea loc ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței se va constata încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile și se va hotărî, pe baza analizei prezentate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, măsurile care se vor aplica, potrivit H.G. nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și pentru stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19”, se arată în comunicat.


”Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de 3 la mie și va lua măsuri. Printre aceste măsuri este purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, suspendarea cursurilor școlilor și organizarea cursurilor online, suspendarea activității teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor la interior”, a declarat duminică Ludovic Orban, scrie Digi24.

”După părerea mea, odată ce DSP a transmis rata de 3,02 la mie nu se mai poate întoarce situația (…) Odată indicele depășit, trebuie adoptate măsurile”, a mai afirmat premierul, citat de Hotnews.

Întrebat despre carantinarea Bucureștiului, Orban a spus că este prematur să se discute despre acest lucru, dar ”cert este că 14 zile aceste măsuri vor fi în vigoare”

În București, incidența cazurilor în ultimele 14 zile la mia de locuitori este la 3,02, în creștere cu 0,27 față de ziua precedentă, potrivit bilanțului transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Ce presupune scenariul roșu

Guvernul a aprobat săptămâna aceasta, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, dar și noile restricții stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Dintre acestea, o serie vizează localitățile unde este depășită rata de 3 la mie și aplicarea scenariului roșu. Care sunt restricțiile aferente acestui scenariu:

 • masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, nu doar în cele aglomerate;
 • cinematografele și instituțiile de spectacole se închid;
 • sunt interzise spectacolele și concertele;
 • se închid restaurantele și cafenelele;
 • pot funcționa doar restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, însă doar pentru clienții cazați în respectivul hotel;
 • se închid sălile de jocuri de noroc.

Prefectul: ”Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim-ministru, măsurile nu sunt blânde”

Hotărârea de Guvern prevede că în maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgenţă trebuie să se întâlnească pentru ”a constata” incidența și pentru a pune în aplicare măsurile, care se sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile.

În primă fază, prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a declarat pentru Edupedu.ro că nu are în vedere să convoace astăzi Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, pentru că ”3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”, a spus prefectul.

Spre seară, prefectul a anunțat, la Digi24, preluat de Agerpres, că luni va fi convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă și vor fi implementate restricțiile.

Mâine (luni – n.r.) se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim-ministru, măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc, toate măsurile se vor lua mâine.

Prefectul Gheorghe Cojanu:

El a adăugat că decizia cu privire la închiderea sau nu a şcolilor o vor lua Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, iar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă decide doar ”inserarea într-un scenariu sau altul, galben sau roşu”.

Întrebat dacă, în cazul în care luni se raportează pentru Bucureşti o rată de infectări sub 3 la mia de locuitori, se mai iau aceste măsuri, Cojanu a răspuns: ”Dacă vedem o incidenţă sub 3, nu mai luăm măsuri, dar trebuie să informăm, iar Comitetul să fie de acord că nu mai putem lua măsuri pe care să le anulăm în câteva ore. (…) Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocat oricum”.

O decizie privind închiderea școlilor va fi luată mâine

Hotărârea adoptată de Guvern nu are prevederi foarte clare cu privire la desfășurarea cursurilor. Ministrul educației, Monica Anisie, a spus că trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu va fi decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență, însă până atunci, adică luni, cel puțin, elevii vor merge la școală în funcție de scenariul stabilit pentru fiecare unitate.

VIDEO Ce notă și-ar da Monica Anisie pentru pregătirea anului școlar? Răspunsul dat de ministrul educației
Ministrul educației, Monica Anisie

”În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și de numărul de focare existente în unitățile de învățământ, precum și de alte criterii de risc, Comitetul poate decide prin emiterea unei hotărâri suspendarea temporară a activităților didactice pentru 14 zile. Și aici este vorba despre activitățile didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ, cursurile desfășurându-se online. Asta este ceea ce spune ordinul comun”, a declarat Monica Anisie pentru Edupedu.

Ce riscă persoanele care nu respectă restricțiile din scenariul roșu

Nepurtarea măștii de protecție în spațiile închise, precum și în toate spațiile deschise, așa cum prevede noua Hotărâre de Guvern, atrage o amendă între 500 și 2.500 de lei, conform legii.

Amenzile ajung până la 10.000 de lei pentru operatorii economici, ca restaurantele, care nu respectă decizia de suspendare a activității, și la 15.000 de lei, pentru organizarea de spectacole, concerte sau mitinguri.

Citeşte şi:

Ministerul Educației a anunțat că școlile și grădinițele din București rămân și luni în scenariul hibrid. Când s-ar putea trece la cursuri online

Un medic ATI din Cluj îi îngrijește pe bolnavii de COVID-19 aplicând ce a învățat în Italia. Rata de supraviețuire din secția lui e printre cele mai mari din țară

Furie în Bratislava, frustrare în Manchester, obstacole legale în Berlin: unii europeni se ridică împotriva noului val de restricții COVID

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Observatornews.ro
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase de nu vă imaginaţi”. EXCLUSIV
Telekomsport
Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase de nu vă imaginaţi”. EXCLUSIV
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră