Trăim într-un secol dominat de boli, de maladii grave pentru care încă nu au fost găsite leacuri. Asta nu înseamnă însă că un bolnav nu se poate vindeca de o afecțiunie de acest fel. Totul depinde însă de cât de repede este depistată boala de care suferă, de faza în care a ajuns aceasta, de imunitatea persoanei suferinde, dar și de alți factori.
De o bună perioadă de timp, cercetătorii încearcă să descopere eficiența celulelor stem în tratarea cât mai multor boli grave. Iar rezultatele nu au încetat să apară. Până în prezent, cu ajutorul celulelor stem se pot trata peste 80 de boli. Printre acestea se numără diferite tipuri de cancer, leucemii, boli autoimune, etc., iar ultimele studii arată că aceste celule sunt extrem de eficiente în tratamentul pentru screloză multiplă. Cercetările arată că, în cazul bolnavilor cu scleroză multiplă recurent remisivă, tratamentul cu celule stem hematopoietice a fost legat de o reducere de 64%, în medie, la invaliditate. Mai mult decât atât, 80% dintre persoanele tratate care au fost monitorizate timp de 4 ani nu au mai avut recidive, iar 87% nu au avut nici o înrăutăţire a nivelului lor de dizabilitate.
Scleroza multiplă este considerată a fi o afecțiune autoimună
Screloza multiplă este considerată a fi o afecțiune autoimună – sistemul imunitar atacă și, ulterior, provoacă daune la nivelul mielinei care are rolul de a proteja celulelor nervoase din creier și din măduva spinării. Acest lucru provoacă probleme majore la nivelul creierului, ceea ce duce la simptome de scleroza multiplă. Tratamentul pentru scleroza multipla este conceput pentru a proteja mielina prin introducerea celulelor stem hematopoietice dincolo de bariera hemato-encefalică. Mai mult, tesutul adipos derivat din celulele stem au capacitatea de a repara sistemul imunitar. Rezultatele studiilor efectuate în cazul tratamentului cu celule stem pentru scleroză multiplă sunt îmbucurătoare, raportate la un număr mic de pacienţi.
„ Tratamentele cu celule stem pot oferi speranţa pacienţilor care suferă de scleroză, datorită capacităţilor lor de a stabiliza sau de a îmbunătăţi handicapul. Deşi terapia cu celule stem este încă la început, această ar putea deveni o terapie cu potenţial foarte mare pentru cei care suferă de scleroză multiplă”, spun specialiștii. În România sunt peste 10.000 de persoane care suferă de scleroză multiplă, însă numai 2.800 dintre aceştia sunt incluşi în programul naţional.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro