UPDATE 16 martie, ora 10.46: Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, pentru Hotnews, că școlile vor rămâne închise în perioada în care România se afla în stare de urgență.

„Deocamdată nu avem niciun termen pentru închiderea școlilor, dar în perioada de stare de urgență școlile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem școlile închise. Până după Paște școlile sunt închise”, a afirmat Monica Anisie.


UPDATE 10 martie, ora 8:10 | Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a explicat decizia suspendării cursurilor în învăţământul preuniversitar.

„S-a luat această hotărâre pentru a lăsa posibilitatea părinţilor de a găsi soluţii pentru a ţine elevii acasă, copiii să rămână acasă cu membrii familiei. Nu puteam să luăm decizia de astăzi pe mâine şi să lăsăm o posibilitate părinţilor de găsi soluţii să nu rămână copiii singuri acasă”, a afirmat Monica Anisie.


Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care a precizat că este o „măsură cu caracter preventiv”. Primul argument este o creștere a riscului de intrare în țară a unor persoane din zone cu o largă răspândirii a virusului.

„Este vorba de o măsură preventivă. Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus Ludovic Orban.

REPORTAJ. Într-un sat la 80 km de București, un tânăr cu o boală psihică, înstrăinat de părinți și de societate, se zbate să supraviețuiască: „Ieri am mâncat un ou”
Recomandări
REPORTAJ. Într-un sat la 80 km de București, un tânăr cu o boală psihică, înstrăinat de părinți și de societate, se zbate să supraviețuiască: „Ieri am mâncat un ou”

Vor fi închise toate grădiniţele, şcolile, liceele din ţară timp de 11 zile. O eventuală decizie a suspendării cursurilor pentru studenţi va fi luată de fiecare universitate în parte.

Ministrul Vela a anunţat că se suspendă transportul rutier de persoane, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport spre Italia și dintre Italia, în perioada 10 martie – 31 martie.

În acelaşi timp, transportatorii rutieri şi feroviari vor avea obligaţia de a informa călătorii inainte de intrarea în ţară cu privire la faptul că trebuie să completeze un formular pe proprie răspundere în care să precizeze din ce zonă a Italiei vin. În funcţie de această zonă respectivii călători vor intra în carantină sau în autoizolare, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că a fost întărit personalul la frontieră de vest pentru a identifica toate persoanele care vin din Italia.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că încă nu a fost luată o decizie privind modul în care vor fi recuperate cursurile. Ministerul analizează și posibilitatea realizării cursurilor online. De asemenea, se amână simulările pentru evaluarea naţională şi bacalaureat.

INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua

Principalele declarații făcute de Ludovic Orban:

 • Am luat decizia suspendării cursurilor în școli în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire. E o măsură cu caracter preventiv.
 • Vrem să vedem și evoluția bolii, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare ce ar putea apărea la școală.
 • Am decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar.
 • Am mai luat decizii privind anumite mecanisme pentru a limita răspândirea – creșterea capacității de diagnosticare, creșterea numărului medicilor, anchete epidemiologice, situația stocurilor de materiale și echipamente.
 • Îndemn la calm, la un comportament rațional și la responsabilitate individuală.
 • Mulțumesc românilor care au ascultat sugestiile noastre și au respectat ceea ce i-am rugat: să nu vină în țară.
 • În privinţa măştilor a apărut o interdicţie de export din Germania. Cel mai probabil vor fi livrate în trei tranşe. Şi comitetul european face achiziţii. Căutăm oferte pentru diferite tipuri de materiale, astfel încât să nu rămânem în penurie. Căutăm în toată lumea. Am angrenat ataşaţii comerciali. Am căutat pe toate canalele posibile să semnăm contracte chiar şi pe o perioadă mai lungă.
 • În momentul de faţă dacă mint la graniţă cetăţenii vor răspunde penal. Am mutat personal din interiorul ţării spre graniţa de Vest. Nu e simplu să ai contact permanent. Să verifici declaraţii.
 • Trebuie să ne concentrăm eforturile pe maşinile personale. Ritmul de creştere a îmbolnăvirilor nu este mare la noi.
 • Trebuie să apelăm la responsabilitatea cetăţeanului. Să reducă la maxim infectarea celorlalţi.
Autocar cu români, răsturnat în Slovenia. Trei români au murit și alți patru au fost răniți
Recomandări
Autocar cu români, răsturnat în Slovenia. Trei români au murit și alți patru au fost răniți

Marcel Vela, ministrul de Interne

 • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia.
 • Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
 • S-a aprobat ca reuniunile de până la 200 de persoane să se desfăşoare fără avizul DSP.
 • Se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
 • Se aprobă transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal

Monica Anisie, ministrul Educaţiei

 • Se suspendă cursurile la toate unitățile de învățământ preuniversitar.
 • Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a luat decizia de a suspenda cursurile. La minister a fost constituit un grup de lucru care a analizat posibilitatea desfăşurării cursurilor şi online.
 • After shool-ul nu face parte din categoria instituţiilor de învăţământ. Vom analiza amânarea simulărilor pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat.
 • Copiii să rămână acasă. Aceasta este recomandarea noastră pentru părinţi. Italia este al doilea partener comercial al României. Noi am luat gradual măsuri. Pe 21 februarie erau şase cazuri în Italia.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii

 • În momentul de faţă ne aflăm în primul scenariu, care implică un număr redus de îmbolnăviri, sub 26.
 • Un studiu din China arată că din 100 de pacienţi doar 12-14 au nevoie de terapie intensivă.
 • Noi avem aproximativ 2.000 de paturi de terapie intensivă.
 • Ambii pacienţi confirmaţi azi au venit din Italia. Pacienta din Buzău este în drum spre Balş, iar bucureşteanul este internat la Gerota. Bărbatul era izolat la domiciliu.
 • Avem un plan de măsuri care vor fi luate în funcţie de evoluţia numărului de ămbolnăviri.
 • Ne-am inspirat după măsurile luate în China. Am luat măsurile cele mai restrictive.

Raed Arafat, şeful DSU

 • Este foarte greu să găsim stocuri în acest moment. Aşteptăm să vedem cât putem cumpăra. Avem o echipă în Serbia pentru un sfert de milion de combinezoane, care urmează să ajungă în ţară.
 • Fiecare judeţ are câte o izoletă. Ieri am avut o defecţiune la izoleta din Bucureşti. Dezinfecţia ei durează 1-2 ore.
 • Vrem să dublăm sau chiar să triplăm numărul izoletelor.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor

 • Nu se închid graniţele.
 • Referitor la transportul cu autocarul sau autobuzul, pot să vă comunic că, pe servicii de tranzit, acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia. Sunt 290 de trasee. În această hotărâre facem referire la serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia.
 • Ştim cu toţii că avem 600.000 de călători cu metroul. Azi circulăm cu toată flota. Avem 63 de trenuri. Avem 2 trenuri în rezervă. Timpii sunt reduşi la minim. Circulăm la două minute. Dezinfectăm trenurile la 12 ore.

Decizia închiderii școlilor vine după ce Grupul de suport tehnico-științific, condus de Raed Arafat, a propus într-un document înaintat Comitetului Național pentru situații Speciale de Urgență închiderea școlilor, precum și declararea stării de alertă. Libertatea a publicat documentul cu toate măsurile, pe care oficialii români îl discută.

Încă de azi-noapte, ministrul Afacerilor de Interne a anunțat că în ședința de luni se va lua în discuție suspendarea cursurilor în toate școlile.

Până acum, România a luat mai multe măsuri restrictive pentru a combate răspândirea noului coronavirus. Adunările cu peste 1.000 de participanți au fost suspendate, iar cele cu sub 1.000 de participanți au nevoie de aprobare specială.

În țara noastră au fost confirmate 17 cazuri de coronavirus, dintre care două au fost confirmate în București.

Stiri Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Ce a pățit Ioana Tufaru când a întâlnit-o pe amanta tatălui ei, Dan Tufaru: 'Ea mi-a pus mâna pe obraz. Mi-a spus...'
Viva.ro
Ce a pățit Ioana Tufaru când a întâlnit-o pe amanta tatălui ei, Dan Tufaru: 'Ea mi-a pus mâna pe obraz. Mi-a spus...'
Au comandat una şi au primit alta. Poliţiştii reclamă că noile uniforme de 7.000 de lei se rup între picioare după 3 luni
Observatornews.ro
Au comandat una şi au primit alta. Poliţiştii reclamă că noile uniforme de 7.000 de lei se rup între picioare după 3 luni
Una dintre cele mai mari companii din România angajează sute de oameni. Salariul mediu este de aproape 10.000 de lei
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din România angajează sute de oameni. Salariul mediu este de aproape 10.000 de lei
Patru zodii ajutate de Dumnezeu în februarie 2023. Bucurie, bani și belșug pentru ele
FANATIK.RO
Patru zodii ajutate de Dumnezeu în februarie 2023. Bucurie, bani și belșug pentru ele
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 4 februarie 2024. Peștii ar fi bine să-și propună, chiar de dimineață, să rămână calmi, indiferent ce apare și i-ar putea provoca
HOROSCOP
Horoscop 4 februarie 2024. Peștii ar fi bine să-și propună, chiar de dimineață, să rămână calmi, indiferent ce apare și i-ar putea provoca
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?