Scrisoarea a fost redactată în 1955, cu un an înainte să moară. Einstein a decis să o scrie în limba germană și i-a adresat-o filosofului Eric Gutkind. La acea vreme, cunoscutul om de știință era profesor la Universitatea Princeton din New Jersey, în SUA, scrie Mediafax.

„Cuvântul „Dumnezeu” nu înseamnă nimic pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, iar Biblia este o colecţie de legende pline de înţelepciune, dar mai degrabă primitive”, a scris fizicianul, celebru pentru teoria relativităţii, în acest document, care se întinde pe o pagină şi jumătate.

„Nicio interpretare, oricât ar fi de subtilă, nu schimbă nimic pentru mine”, a mai scris Einstein, care a vorbit şi despre iudaism, ce era, pentru el, „ca toate celelalte religii, o expresie a superstiţiilor primitive”.

„Iar poporul evreu, din care fac parte cu bucurie şi în a cărui mentalitate mă simt profund ancorat, nu mi se pare mai demn decât alte popoare”, era de părere Einstein, care a adăuga: „Din experienţa mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt protejaţi de cele mai rele excese de o lipsă de putere. Nu simt nimic în ceea ce îi priveşte care ar putea justifica termenul de (popor, n.r.) ”ales””.

Scrisoarea a mai fost scoasă la licitație în urmă cu 10 ani, când a fost cumpărată de un colecționar pentru suma de 404.000 de dolari.

În octombrie 2017, o notă redactată de Einstein, privind teoria relativității, a fost vândută la licitație pentru 1,56 de milioane de dolari.


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV / Liviu Dragnea și Adriean Videanu au fost adversari în studenție la turneele din Regie de tenis cu piciorul. „Dragnea lua doar diplomă de participant”


FOTO: EPA