Chris Simon a aflat în urmă cu trei ani că este bolnavă de cancer. Au urmat doi ani de tratamente intense, după care s-a vindecat. Scrisoarea acesteia a stârnit reacții neașteptate în rândul celor care o urmăresc.
„Dragă prietenă,
Îți scriu știind că în starea ta, mai sunt și alții. Citesc și aud foarte des în ultimul timp că izolarea asta este „numai bună” pentru persoane înclinate spre anxietate.
Deci …în „căderea” asta nu eșți unică, pare că sunteți mai mulți. Ce urmează …nu e un sfat, e observația mea. Umilă. Și sunt un om care a avut șansă să mai treacă printr-o situație limita acum 2 ani.
Îmi permit să-ți torn pe suflet o găleată de apă rece. Când mi-am dat seama că „gripă” se transformă în „epidemie” a fost momentul în care am decis să-mi construiesc o barcă de hârtie și să pornesc.
Îmi imaginez perioada asta că pe o „călătorie”. Armele pe care le-am luat cu mine sunt: umorul, imaginația, prezentul, introspecția și nu în ultimul rând credință că nimic din ceea ce se întâmplă nu e lipsit de sens. Privește-te din afară și o să vezi că și tu ai lângă ține o barcă, trebuie doar să faci efortul să urci în ea.
Deschizi ochii dimineață și eșți sănătoasă. Cel puțîn încă o zi eșți sănătoasă. Nu-i de-ajuns. Dacă n-ai fi, ai vedea că e tot ceea ce-ți trebuie. Te dai jos din pat și ai opțiunea, în cei câțiva metri în care te învârți, să faci chestii (multe înainte erau pe lista de priorități și n-apucau să vadă realitatea, pentru că prioritatea se schimbă neîncetat).
Apoi te duci la baie și în loc să-ți faci ritualul pe fugă că pleci iar în întârziere, acum poți să te speli cu grijă de ține (de cât timp n-ai mai stat de vorba cu corpul tău și nu l-ai mai observat?) sau să te priveșți în oglindă (și să vezi dincolo de ce vezi).
Apoi ce-ar fi să începi să gătești (de unde știi că nu-ti place dacă n-ai făcut-o? Înțeleg că nu-i activitatea pe care să ti-o integrezi în programul tău zilnic într-o situație în care ai avea libertatea altor opțiuni dar acum n-ai libertatea asta și poți să exersezi cum e să faci ceva cu plăcere, care aparent nu-ti da nicio plăcere).
Deschide geamul să simți aerul de-afară, bucură-te de asta, inspiră-l și apoi privește în făță (fa exercițiul asta zilnic, măcar câteva minute și o să vezi câte povești noi o să descoperi în peisajul tern, aparent același, care se vede de la fereastră ta), scrie un gând bun in fiecare zi (inventează-l și dăruiește-l, pornești de la ține și indinde-te spre ceilalți), citește ( ok, nu-ti place să citești dar măcar încearcă. Poți începe cu chestii scurte.” scrie Chris Simion pe Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro