După luni de violențe și criză economică, venezuelenii sunt chemați la urne pentru a alege delegații care pot rescrie Constituția. În apropiere de ziua în care se desfășoară acest scrutin controversat, numeroși protestatari au blocat străzile din capitala Caracas. În acest timp, într-un discurs televizat, președintele Nicolas Maduro a prezis o „victorie uriașă”, numind scrutinul „cel mai important din sistemul politic din Venezuela”.
„30 iulie aduce o renovare totală, o renaştere a spiritului original bolivarian, o renaştere a păcii şi egalităţii”, a spus Nicolas Maduro, referindu-se la mișcarea demarată de Hugo Chavez, liderul de la Caracas decedat în 2013.
Cu toate acestea, liderul consiliului electoral a afirmat că mai multe mașini de vot au fost atacate și incendiate în mai multe zone ale țării.
Scrutinul este boicotat de opoziție, iar votul a fost catalogat drept o mişcare ilegală pentru a încerca să elimine organismul legislativ din ţară. De alfel, niciunul dintre cei 6.120 candidaţi care se înfruntă pentru cele 545 de mandate din Adunarea Constituantă nu face parte din opoziţie.
Care este scopul scrutinului
Constituţia Venezuelei a fost scrisă de Adunarea Constitantă anterioară, în 1999, de fostul preşedinte Hugo Chavez. În prezent, protejatul lui Chavez, actualul preşedinte Maduro, le oferă venezuelenilor oportunitatea de a alege delegaţi pentru a rescrie sau modifica legea fundamentală.
Maduro şi partidul său au explicat că au dreptul să convoace Adunarea Constituantă, însă politicienii de opoziţie susţin că trebuia întrebată mai întâi opinia publică, prin referendum, aşa cum a procedat Chavez.
Luna aceasta, pese şapte milioane de oameni au votat într-un referendum simbolic împotriva votului din 30 iulie. “Problemele Venezuelei nu pot fi rezolvate de o Adunare Constituantă”, a spus Orlando Molina, preşedintele Institutului Latino-American pentru Studii Strategice, membru al opoziţiei.
Sumar:
- Criza din Venezuela, văzută prin ochii unui român. Radu Păltineanu a pedalat două luni prin țara măcinată de criză
- Venezuela – țara în care trei alimente de bază costă cât salariul pe o lună
- Protestatarii din Venezuela au început să arunce cu materii fecale în polițiști: „Ei au gaze lacrimogene, noi excremente”
- Un elicopter a atacat cu grenade Curtea Supremă din Venezuela. Cine a pilotat aparatul de zbor
[libgallery id=”1889028″]
Columbia a anunțat că nu va recunoaște rezultatul scrutinului. Franța, Spania, SUA și Uniunea Europeană au îndemnat Caracasul să anuleze votul, însă fără niciun rezultat. Într-un ultoim efort de a împiedica organizarea alegerilor pentru Adunarea Constituantă, care ar putea să-i acorde lui Maduro puteri sporite, opoziția venezueleană a blocat mai multe străzi din Caracas.
Scrutinul nu este considerat deloc o soluție la actuala criză politică. În 2018 urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale, însă unele grupări de opoziţie vor ca Maduro să se retragă mai devreme. Ei avertizează chiar că există riscul unui război civil.
Într-o încercare de a evita noi violențe, guvernul a interzis protestele și a amenințat că cei care ies în stradă riscă închisoarea. Pe fondul acestor tensiuni, Departamentul american de Stat le-a ordonat, în urmă cu câteva zile, rudelor angajaţilor guvernamentali americani de la Ambasada din Caracas să părăsească Venezuela, iar mai multe companii aeriene străine au suspendat zborurile către Venezuela. În urma violențelor legate de proteste începând din aprilie, peste 100 de oameni și-au pierdut viața.
Citește și: Făurirea șantajului de la Huși a început din 2016 iar preoții s-au înregistrat între ei