Mergi direct la conținut »
SCUMPIRI ȘI IAR SCUMPIRI. Prețul ZAHĂRULUI o să ne lase un GUST AMAR
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

SCUMPIRI ȘI IAR SCUMPIRI. Prețul ZAHĂRULUI o să ne lase un GUST AMAR

Viața românilor nu e foarte dulce, dacă luăm în considerare faptul că magazinele de la noi vând cel mai scump zahăr din regiune. Și va continua să se scumpească, din cauza secetei.

De Ana Alexa,

Tot mai mulți români sunt tentați să renunțe la zahărul din cafea, dar nu neapărat din motive de sănătate, ci din cauza prețului foarte mare pe care acesta îl are în România. Noi plătim pe zahăr mai mult decât nemţii, spaniolii sau elvețienii, de exemplu, deşi salariul mediu net (380 de euro) e și de opt ori mai mic.

Cumpărătorul român plătește echivalentul a 1,08 euro pentru un kilogram de zahăr, cu mai bine de 6 cenți mai mult decât un neamț, potrivit unui raport al Eurostat care analizează preţurile produselor din toate statele UE. România consumă anual peste 550.000 de tone de zahăr. Prețul mare al zahărului autohton este pus și pe seama recoltelor slabe de sfeclă.

România consumă anual peste 550.000 de tone de zahăr

În plus, și pretul mondial al zahărului crește continuu. Cotaţiile futures la Bursa de la New York cu livrare în luna mai a crescut cu 5,6%, până la 13,47 cenţi livra, iar la Bursa de la Londra cotaţiile au crescut cu 5,7%, până la 394 dolari pe tonă. Cotaţiile futures la zahăr au înregistrat această creştere semnificativă, după ce Organizaţia Internaţională a Zahărului (ISO) a anunţat că se aşteaptă la un decalaj mai mare între cerere şi ofertă în acest an, pe fondul creşterii cererii de etanol în Brazilia şi al scăderii producţiei de trestie de zahăr din cauza fenomenului meteo El Nino, informează Bloomberg.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Potrivit celui mai nou raport al ISO, în sezonul 2015-2016 cererea mondială de zahăr va devansa producţia cu 5,02 milioane tone, mai mult decât deficitul de 3,5 milioane tone preconizat în luna noiembrie a anului trecut, ca urmare a estimărilor privind o reducere a producţiei în India, Thailanda, Brazilia şi Uniunea Europeană. Comparativ, în sezonul 2014/2015 cererea de zahăr a fost cu 2,3 milioane tone sub oferta mondială.

Cât costă un kilogram de zahăr în țările UE:

 1. Irlanda 1,35
 2. Cipru 1,32
 3. Malta 1,32
 4. Luxemburg 1,27
 5. Austria 1,20

………………………..

 1. România 1,08

………………………..

 1. Germania 0,94
 2. Cehia 0,93
 3. Ungaria 0,93
 4. Croația 0,89
 5. Polonia 0,86

Sursa: Eurostat; prețurile sunt aferente anului 2013 și sunt ultimele date disponibile

Close
Închide
  Close